A început recoltatul la cerealele păioase! Ce prețuri primesc fermierii pe marfă

Unii fermieri din zona de sud a țării au început recoltatul cerealelor păioase, mai precis la cultura de orz, iar producțiile nu sunt atât de mari pe cât se așteptau.

Potrivit lui Ion Cioroianu, director executiv al Asociației Fermierilor din România (AFR), deși semnele inițiale indicau către producții bune la păioase, realitatea din teren arată puțin diferit. Conform datelor colectate de acesta până acum, producțiile se încadrează în valori medii, între 4 și 6 tone/hectar.

”Suntem în plină campanie de recoltat orz. Să știți că producțiile nu sunt așa de mulțumitoare precum spuneau unii. Cerealele păioase, în speță grâul și orzul, au fost foarte afectate de bolile foliare, iar producțiile nu sunt foarte mari. Sunt producții de nivel mediu, nu foarte mare, cum ne așteptam, adică de la 6 tone în sus. Sunt producții cam între 4 și 6 tone/hectar, și am rezultate din Bărăgan, acolo a început să se recolteze”, a preciza Ion Cioroianu pentru AGRO TV, în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”.

În acest context, specialistul avertizează că mulți fermieri nu vor putea să-și acopere cheltuielile în totalitate, pentru că prețurile mărfurilor au ajuns și ele la cote foarte scăzute.

”Prețul e mic, 70-80 de bani/kg. Vă dați seama, 800 de lei/hectar la o producție de 5 tone înseamnă 4.000 de lei/hectar. Astfel, fermierii nu pot să-și acopere în totalitate cheltuielile, nici nu mai vorbim de profit”, a mai subliniat Ion Cioroianu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

25 COMENTARII

  1. Mereu se plâng dar în fiecare an își fac vila își schimba jepanele concedii extravagante opulenta bășini își iau utilaje de miloane de euro de unde lovele cumetre?!?!

  2. Fă și tu agricultura să vezi ce ușor îi ce cheltuieli ai și după sa vb vezi motorina,îngrășămintele, tratamentele etc să te văd dacă mai schimbi jipanele

    • Si ingrasaminte,fungicide si insecticide de 2-3 ori,plus filiere si stimulator de creștere……si multe altele+multa munca si mult stres, ai uitat sa mai pui la socoteala

    • Semănatu, sămânță, ierbicidat, ierbicid, pesticide, îngrășăminte nu le mai pui?.Mă da ușor vorbești. Da calamități naturale nu pui. Tu de ce crezi că se dă subvenție ?.De ce nu se dă subvenție la restaurant sau super market?.Nu te-ai intrebat ?

    • Pai erbicidatul,tratamentul cu fungicide,insecticide și ingrasaminte nu -l puneți ? Aici este grosul cheltuielilor,nu mai vorbesc de impozitul pe venit de 16%,transport etc c

  3. Băi Aiurele,tu ești un …(admin edit), știi?
    Fă și tu agricultură să vezi și tu ce înseamnă,apoi să vorbești!!!

  4. Asta cu jignirea nu merge…cumetre..dacă ai argumente spune,…când intră cele 2 miliarde de la guvern pentru subvenții?😭

    • Si aia care se ocupa de cultura se numesc academicieni, cultivatori sau culturisti?
      Toti cei care se ocupa de agricultura se numesc agricultori, e denumirea ocupatiei, dar cei care infiinteaza o ferma se numesc si fermieri. Ca sa nu mai zic ca si cei care cresc vaci, tot agricultori sunt. Vezi in dex cu ce se ocupa agricultura, tine de… cultura generala.

  5. Subvențiile au atras ca un magnet mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului, a se cauta în dex ce înseamnă fermier. La noi niște mafioți care au luat terenurile țăranilor care le dau arenda mizerabilă la mișto în timp ce ei încasează subvenții, rambursări de tva despăgubiri de secetă scutiri de taxe și impozite vând toată producția din teren cu tirul direct în port . Agricultura este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Cum este posibil ca un pfa cu peste 300 de ha subvenționate sa nu aibă angajați cu forme legale?!?! Toți fermierii se plâng dar sunt plini de lovele în fiecare an câștiga miliarde de euro.

      • Luli spaima .. a nu se uita ca agricultura este cea mai susținută ramura a economiei dar ea este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru nu aduce plus valoare economiei nu creează locuri de munca bine plătite distruge satele românești și alungă tinerii peste hotare. Sa îmi explice un fermier cum este posibil ca un pfa cu peste 300 de ha subvenționate sa nu aibă măcar 2 angajați cu forme legale cu caracter permanent?!?! Subvențiile trebuie acordate doar celor care au angajați cu caracter permanent cu forme legale și au mai multe ramuri ale agriculturii. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri cupoane etc nu Cash în contul fermierilor sa fim siguri ca acei bani ajung în agricultură.

        • ,,Dacă poporul nu are pâine, să mănânce cozonac!”
          Aiureli, mai exersează mersul pe Pământ și pe urmă, poate, vei reuși să scoți câteva fraze sustenabile.

  6. Ghibitii de pe margine atât pot si nu au cum sa înțeleagă mai mult pentru ca dacă ar fi ușor ar face toată lumea agricultura ! 😉
    Cum zicea cineva sa ne lăsam de ea, ușor de spus când din asta trăiesc familii. Si nu tot anul e la fel odată e mai bine odată mai rău , trebuie sa mergi înainte, utilaje performante altfel nu faci fata provocărilor si depinzi de vreme in totalitate, cu multe credite nevoit fiind si foarte mult stres ca , culturile sa se facă si sa poți sa mergi mai departe ca sa nu dai faliment !
    Mai citiți unii dacă e simplu macar comentați in cunoștința de cauza nu doar sa va dați mari filozofi in neștiința !😉

  7. Pe lângă faptul că trăiesc familii din agricultură, agricultura oferă în piață hrană și pentru cei care urăsc agricultorii.
    Dintotdeauna pământul cultivat a dat hrana omului.
    Cei care urăsc și critică agricultorii înseamnă că urăsc România.
    Este foarte normal ca statul să subvenționeze agricultura care oferă hrană pentru oameni .
    În toate statele lumii se subvenționează agricultura.
    Dacă nu ar exista producție agricolă, oamenii nu ar avea mâncare. Asigurarea necesarului de hrană pentru populație este o problemă de siguranță națională/ socială.
    Subvențiile doar ajută puțin, în niciun caz nu acoperă cheltuielile destul de mari care se fac pentru cultivarea terenurilor agricole.
    Agricultorii și-au investit în terenuri și utilaje veniturile de zeci de ani.
    Sunt neplăcut surprinsă că aici s-au acceptat comentarii împotriva agricultorilor.
    **
    Și da, subvențiile ajung în agricultură pentru că acele subvenții se dau pentru niște cheltuieli deja efectuate de agricultor.

  8. Nu, agricultura nu a fost niciodată cea mai subvenționată ramură a economiei!
    Cele mai susținute ( financiar) ,,ramuri” ale economiei sunt: digitalizarea,
    dezumanizarea, minciuna, dezinformarea; acestea nu sunt doar subvenționate ci sponsorizate bine de tot.
    ***
    Prețul de 0,80 lei / kg de grâu este de-a dreptul batjocoritor. Acest preț este pentru subminarea agriculturii și este parte din planurile asasinatelor economice.
    Un preț cât de cât apropiat de normalitate ar trebui să fie de minim 1,5 lei / kg de grâu.
    ***
    Inflația a crescut, fermierii au plătit prețuri exorbitante pe motorină, pe energie electrică. De asemenea s-a scumpit întreținerea utilajelor, s-au scumpit tratamentele pentru sol și culturi.
    Pe lângă cele menționate, fermierii au familii și copii de întreținut.
    Este o ticăloșie să plătești producătorului de grâu doar 0,8 lei / kg de grâu.

  9. Aiureli, în link – ul lăsat de tine nu scrie nicăieri că acele miliarde obținute de fermieri ar fi din subvenții!
    Un miliard de lei vechi/ agricultor / an nu este deloc o sumă mare, având în vedere investițiile și munca sisifică depusă
    Dacă într-o familie sunt cinci agricultori, care muncesc, obțin venituri de 5 miliarde de lei în comun, ceea ce înseamnă 1 miliard de lei vechi/ persoană.
    Din acei bani, mai mult de jumătate se reinvestesc pentru înființarea culturilor din anul următor.
    **
    Nu pot să înțeleg ura și încrâncenarea împotriva acestor oameni care muncesc enorm.
    Nu sunt agricultor de profesie dar cunosc foarte bine condițiile agriculturii românești.
    Agricultorii care și-au cumpărat bunuri personale, și-au cumpărat din banii lor munciți cu multă sudoare.
    Cumva, omul care muncește și reinvestește trebuie să fie mai sărac material decât unul care nu muncește?
    ***
    În link este vorba de ajutoarele de minimis pentru agricultură, care sunt undeva la 3-4 mii de euro pe an/ fiecare gospodărie
    (familie) care a îndeplinit termenii și condițiile legislative
    Programul tomata a oferit atât cât scriu.
    Citește legislația aferentă și vezi despre ce este vorba.
    Lasă ura, căci nu-ți aduce niciun avantaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole