A început distribuirea aeriană a momelii vaccinale împotriva turbării la vulpi

15

vulpe

Acţiunea de distribuire aeriană a momelilor vaccinale împotriva turbării la vulpi se desfăşoară în această perioadă în Harghita, sub coordonarea Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Pusok Laszlo, a declarat că distribuirea se face pe trei rute, în toate zonele judeţului, iar avioanele decolează de la Târgu Mureş şi din judeţul Braşov.

Potrivit procedurilor, se distribuie câte 20 de momeli vaccinale pe kilometru pătrat, pe baza coordonatelor GPS ale vizuinelor şi fondurilor de vânătoare.

Distribuirea aeriană a fost precedată de cea manuală, când 1.575 de momeli vaccinale împotriva turbării au fost plasate de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare, în prezenţa medicului veterinar, în apropierea vizuinelor sau a locurilor frecventate de vulpi.

În această perioadă au fost informaţi şi locuitorii judeţului să nu se atingă de momelile vaccinale, atunci când merg în drumeţii sau la cules de ciuperci şi fructe de pădure.

După finalizarea vaccinării, urmează o vânătoare de control pentru a se verifica dacă această campanie a fost eficace.
Judeţul Harghita a fost inclus, alături de alte 15 din ţară, într-un proiect de vaccinare masivă a vulpilor, pentru eradicarea turbării la nivel naţional, care va dura zece ani. În Harghita, aceste acţiuni de imunizare şi-au dovedit eficacitatea, de la începutul acestui an fiind înregistrat un singur focar de turbare la vulpi, în comuna Dăneşti. (Sursa: antenasatelor.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise