4 decembrie 2021 - 06:07

A FOST IDENTIFICATA GENA CARE MARESTE PRODUCTIA CULTURILOR AGRICOLE

Echipa de cercetare a profesorului Yrjö Helariutta de la Universitatea Sainsbury Laboratory din Cambridge (SLCU), împreună cu echipa lui Dr. Emmanuelle Bayer de la Universitatea din Bordeaux (CNRS), au descoperirt o nouă genă de plantă numită Phloem Unloading Modulator, care îmbunătăţeşte transportul de nutrienți, modificând canalele care leagă celulele vegetale vecine, numite plasmodesmate. Acestea se găsesc de-a lungul barierei peretelui celular care leagă celulele de plante și le permite să transporte substanțele esențiale. Potrivit cercetătorilor, unele dintre aceste plasmodesmate au un canal citoplasmatic modificat care are ca rezultat o eficienţă mai mare de transport nutritiv pentru a permite transportul substanţelor esenţiale.

Conform documentului publicat în Nature Plants, această genă a plantelor ar putea fi modificată pentru a creşte producţia culturilor, raportează European Scientist.

Oamenii de stiinţă spun că gena poate influenţa modul în care plantele transportă zaharuri, proteine şi alţi nutrienţi organici cheie între diferitele părţi ale plantei care ar putea să ofere cheia pentru stimularea producţiei vegetale.

Studiul desfăşurat a fost bazat pe Arabidopsis thaliana (o plantă mică, aflată la inflorescenţă), cercetătorii observând că plantele fără gena amintită, eliberează mai multe substanțe prin vârful rădăcinilor lor din zona ţesutului fasciculului fibrovascular al vaselor prin care se transportă hrana produsă în frunze, la tulpină, rădăcină și organele reproducătoare (floem). De asemenea, această genă ar putea fi utilizază şi pentru direcționarea transportului de nutrienți către anumite părți ale plantei, precum semințele sau fructele.

Dr. Dawei Yan, de la Laboratorul Sainsbury sugereaza ca blocarea activităţii acestei gene în alte specii de plante accelerază transferul nutrienţilor din sistemul vascular al plantelor în ţesuturile din rădăcină, acolo unde acestea sunt necesare.

Investigații moleculare și genetice suplimentare au arătat, de asemenea, că gena este implicată în biosinteza sfingolipidelor, care sunt o clasă de lipide asociate cu dezvoltarea plantelor și răspunsul acestora la mediu. Cu toate că echipa doctorului Bayer a arătat anterior faptul că membranele plasmodesmelor sunt îmbogățite cu sfingolipidele, acesta este primul studiu care le-a legat de funcția plasmodesmelor.

Programele eficiente de creștere a plantelor și culturile modificate genetic au potențialul de a îmbunătăți productivitatea agricolă, de a reduce nevoia de pesticide și de a reduce costurile şi, mai ales, poluarea mediului. Şi, într-un viitor, poate că oamenii de știință vor putea, în cele din urmă, să crească producția de alimente din culturile agricole, prin decodarea completă a ADN-ului plantelor.