17 octombrie 2021 - 01:14

A doua cea mai mare recoltă de grâu pentru Australia. Africa de Nord și Orientul Mijlociu, posibili noi clienți

Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, anunță că ar putea recolta în acest an agricol mai bine de 30 de milioane de tone de materie primă.

Ca atare, analiștii susțin că a doua cea mai mare recoltă de grâu a Australiei ar putea deschide pentru comercianții de acolo noi piețe de desfacere.

Majorarea exporturilor acestei țări, dar și evoluțiile nefavorabile ale vremii înregistrate în diferite părți ale lumii fac ca principalii achizitori de grâu din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia, Thailanda şi Vietnam, să-și reorienteze atenția către noul lider de producție, a afirmat Andrew Whitelaw, analist la Thomas Elder Markets în Melbourne, citat de Bloomberg și preluat de Agerpres.

De altfel, vremea secetoasă îi afectează pe marii producători din emisfera nordică, iar oferta globală limitată înclină balanța în favoarea Australiei.

„Dacă condiţiile vor rămâne nefavorabile în Rusia, vorbim despre o recoltă mai mică”, a adăugat Whitelaw. El mai spune că situația generează o oportunitate pentru vânzarea de grâu din Australia unor mari importatori din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Vorbim de pieţe care, în mod tradiţional, sunt aprovizionate de Rusia şi Europa, iar Australia nu vinde în mod normal grâu din cauza costurilor ridicate cu transportul. Cu toate aceste, condițiile actuale în care Rusia a introdus taxe la exporturile de grâu, creează o oportunitate pentru grâul oferit de alţi furnizori.

„Piaţa grâului are la bază preţul oriunde în lume. În acest moment noi avem grâu extrem de ieftin”, a mai spus Whitelaw.

Cu toate acestea, transportul unor volume mari de grâu în 2021 ar putea genera o provocare. Pe fondul capacităţilor limitate de transport, s-ar putea ca traderii să fie mai puţin dispuşi să cumpere cereale pe termen imediat, dacă livrări abundente vor fi disponibile ulterior, a conchis Whitelaw.

Sursă foto: Pixabay. Caracter ilustrativ