27 octombrie 2021 - 14:17

90.000 de păsări sacrificate din cauza gripei aviare

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a ordonat sacrificarea unui număr de aproximativ 90.000 de curcani în nord-vestul Ungariei, pe fondul suspiciunilor că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor, transmite MTI.

Autoritatea a ordonat sacrificarea încă de săptămâna trecută, după ce a descoperit o scădere a consumului de hrană şi apă în fermele din apropierea satului Acs, iar numărul de păsări decedate a crescut. Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată miercuri, potrivit agerpres.ro.

NEBIH precizează că monitorizează fermele pe o rază de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul.

Autoritatea veterinară din Ungaria a ordonat fermierilor să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratorii.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.