11 August 2022 - 01:46

70.000 EURO/fermă pentru tinerii fermieri? Ultimele detalii despre submăsura 6.1

Soarta tinerilor fermieri pentru următorii 7 ani de zile se discută intens în această perioadă în grupurile de lucru de la Ministerul Agriculturii. În timp ce fermierii își doresc să beneficieze de fonduri europene mai consistente prin submăsura 6.1, se pare că există și voci care doresc ca finanțarea să rămână la nivelul actual, adică maximum 50.000 euro/proiect. Regulamentul european le permite statelor membre să suplimenteze vechile plafoane cu maximum 30.000 euro, astfel că România ar putea opta să ducă finanțarea tinerilor fermieri până la 80.000 euro/fermă.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, acolo unde Ovidiu Ghinea a adus în fața publicului AGRO TV consultanți cu multă experiență, care au venit cu informații exclusive de la negocierile purtate cu oficialii.

”Mi-a plăcut întotdeauna să fiu omul care vine cu veștile bune, dar acum am într-o proporție covârșitoare vești nu chiar atât de îmbucurătoare, dar nici un dezastru național nu va fi. Așa cum ne-am descurcat până acum în domeniul acesta al fondurilor europene destinate agriculturii, vom merge mai departe.

Cert este că s-au discutat fișele acestor două submăsuri foarte importante pentru domeniul agricol: aceea a instalării tinerilor fermieri – cunoscuta submăsură 6.1. Am depus o muncă asiduă cu toții să convingem autoritățile române că satul românesc trebuie întinerit și populat cu tineret, dat trebuie să îi și atragem în acest mediu care nu este foarte ușor. Ministerul Agriculturii, prin această fișă a măsurii, nu va face un efort deosebit să-i încurajeze pe tineri. De unde am vorbit că ne permitea regulamentul european 2220/2020 să majorăm sumele alocate tinerilor fermieri cu până la 30.000 euro, țările occidentale, care până acum și așa aveau 70.000 euro, au binevoit pentru tinerii lor din țări cu mult mai bogate să majoreze sumele până la 100.000. Noi, ca un stat care vrem întotdeauna să fim codașii Europei, am rămas cu sumele la 40.000, respectiv 50.000, în funcție de dimensiunea exploatației.

Așa cum știe toată lumea, tinerii fermieri care au exploatație între 12.000 SO și 29.999 SO primesc 40.000 euro, iar cei între 30.000 SO și 50.000 SO primesc 50.000 euro. Aveam posibilitatea aceasta oferită de regulamentul european, nu am știut să o fructificăm. (…) Acolo, în comitetul de monitorizare, nu există decât un reprezentant al tinerilor, din 20-30 de membri”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu.

În ciuda acestor declarații, speranța nu este total pierdută pentru tinerii fermieri. Negocierile sunt încă în desfășurare, iar o decizie finală în privința plafoanelor nu a fost luată. Consultantul Ion Păunel, care a participat la grupurile de lucru pentru elaborarea fișelor pentru submăsurile care vor fi deschise anul acesta, a propus creșterea sumelor pentru submăsura 6.1 până la 70.000 euro. Păunel a precizat că există susținere în acest sens și din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii, astfel că alocarea financiară ar putea să fie majorată.

”Cam o oră s-a discutat în grupurile de lucru despre submăsurile 6.1 și 6.3 și s-a văzut cine susține cu adevărat noile generații de fermieri. (…) România nici în perioada 2014-2020 nu a dorit să sumele per beneficiar până la 70.000 euro, așa cum ne permitea regulamentul. Țările care au acum 70.000, pot suplimenta până la 100.000 euro. Având în vedere contextul pandemiei, regulamentul european și viziunea noii Politici Agricole Comune de întinerire a generațiilor de fermieri, eu am cerut suplimentarea sumelor astfel: cei care beneficiau de 40.000 euro, să se ducă undeva la 50.000-60.000 euro, iar cei care se încadrau la 50.000 euro, să se ducă la 60.000-70.000 euro. Am venit și cu argumentele necesare și se pare că reprezentanții Ministerului au fost de acord cu această propunere, mai ales că în această perioadă de tranziție avem un termen foarte scurt de implementare a acestor proiecte, ele nu pot să depășească anul 2025. (…) Trebuie să ne unim cu toții, să facem un material așa cum trebuie. Eu sunt încrezător în această propunere și în deschiderea la dialog pe acest subiect din partea Ministerului Agriculturii”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Le reamintim tinerilor din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să-și înființeze o exploatație agricolă că mai au timp până pe data de 4 mai să depună proiectele pentru a obține fondurile europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

11 COMENTARII

  1. Stimați domni
    Noi suntem tineri fermieri iar de când am început activitatea în 2018 nu am reușit să luăm nici un bănuț
    Creștem 25 de vaci cu lapte iar anul acesta ne-am lovit de birocrație deci…nu vom putea accesa nici în momentul de față deoarece depășim pragul de 24 de luni de când avem firmă înființată
    Soția este inginer in industria alimentara iar eu am terminat afaceri internaționale…siiii uite-ne la coadă vaci… Un sentiment plăcut dar cu o muncă extrem de grea aceea de a avea o ferma și culmea susținută sută la sută din banii proprii și fără prea multe șanse de dezvoltare…
    E greu….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole