PREOCUPARILE COMISIEI EUROPENE ASUPRA SECURITATII ALIMENTARE

65

Noi norme ale UE privind alimentele noi intră în vigoare: Noile reglementări ale UE privind alimentele noi – definite ca fiind fără consum istoric semnificativ în UE înainte de 15 mai 1997 – au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Pentru prima dată, sistemul de omologare va fi centralizat, iar cererile vor fi depuse individual la Comisia Europeană, mai degrabă decât in statele membre, și vor deschide ușa pentru produsele pe bază de insecte.

Comisia stabilește normele UE privind etichetarea produselor originale: Comisia Europeană a elaborat normele de aplicare a legislației UE existentă, privind etichetarea originii, atunci când ingredientul principal provine dintr-o altă țară sau regiune decat cea menționată pe o etichetă.

Comisia se consultă cu privire la repercursiunile viitoare în domeniul trans-grăsimilor din UE: Este o limită maxima obligatorie la nivelul UE pentru acizii grași trans. Cel mai bun mod ar fi de a reduce nivelurile alimentelor procesate sau o limită voluntară de autoreglementare mai bună. Acestea se numără printre opțiunile de acțiune privind trans-grăsimile, solicitate de Comisia Europeană în cadrul unei consultări publice la scară largă care se desfășoară până la 9 februarie.

Statele UE au votat pentru interzicerea formaldehidei în hrana pentru animale: Statele membre ale UE au votat pentru interzicerea utilizării formaldehidei în hrana pentru porcine și păsări, în ciuda avertismentelor că această mișcare ar putea face mai grea combaterea Salmonellei.

Adaosul alimentar nisin, destinat utilizării în brânză și carne, declarat liber la folosire de către grupul EFSA: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că nu are preocupări legate de siguranța extinderii utilizării aditivului alimentar nisin (E234) în brânzeturile neprelucrate și produse din carne tratate termic.

Citește și

Cmentariile sunt închise