17 octombrie 2021 - 08:59

H5N8 lovește din nou. 600.000 de rațe sacrificate din cauza gripei aviare

Gripa aviară înregistrată în fermele de rațe din departamentul sud-vestic Landes obligă autoritățile franceze să aplice măsuri severe.

După un număr imens de focare de gripă aviară, Franța este nevoită să elimine un număr record de păsări în fermele din departamentul Landes. 600.000 de rațe vor fi sacrificate, într-un efort de a preveni răspândirea gripei aviare care infectează efectivele în acea parte a țării, au declarat săptămâna aceasta oficiali din domeniul sănătății.

Primul focar raportat a fost pe 5 decembrie 2020 în Benesse-Maremne (regiunea Landes), la o ferma cu 6000 de păsări, în care a fost observată o mortalitate ridicată.

Începând cu 1 ianuarie, Franța a confirmat 61 de focare de gripă aviară. 48 dintre ele se aflau în departamentul sud-vestic Landes, potrivit oficialilor guvernamentali. Operațiunea de combatere include uciderea preventivă a păsărilor în zonele din jurul focarelor, pentru a limita tranziția la efectivele de rațe din ferme.

Creșterea rațelor în Landes are ca principal obiectiv aprovizionarea industriei de foie gras. Din noiembrie 2020, mai multe țări europene, precum Germania, Ungaria, Irlanda, Olanda, Franța și Marea Britanie au raportat focare de gripă aviară (H5N8). Exporturile în alte țări, în special în Asia, au fost interzise. Virusul este prezent și în Rusia, Kazahstan și Japonia.