60 de miei din Cluj au murit din cauza mușcăturilor de căpușe

80

Up-Front_IMG_8815Peste 60 de miei din judeţul Cluj au murit în ultima săptămână din cauza muşcăturilor de căpuşe. Păşunatul haotic, neglijenţa proprietarilor care nu deparazitează animalele, dar şi lipsa unui control veterinar periodic al turmelor sunt principalele cauze ale răspândirii acestor paraziţi deosebit de periculoşi şi pentru om.

Turma cu peste 60 de miei a fost atacată de căpuşe într-o localitate situată la aproximativ 20 de km de municipiul Cluj-Napoca. Din păcate acesta nu este singurul caz semnalat de veterinarii din judeţ cu atribuţii în mediul rural. “O altă problemă, spun eu foarte gravă, este că proprietarii de oi, în proporţie de 80%, cel puţin în judeţul Cluj, nu cheamă medicul veterinar atunci când oile au vreo problemă şi o mare parte din ei nici nu cumpără soluţiile necesare pentru deparazitare a mai precizat medical veterinar”, adeclarat medicul veterinar Petru Pojar.
Căpuşele trăiesc pe sol şi se hrănesc cu până la 0,4 ml de sânge . Aceşti paraziţi se înmulţesc foarte repede. O căpuşă femelă poate depune maximum 20.000 de ouă. Nu orice căpuşă care înţeapă poate transmite boala Lime spune Mihaela Lupşe, de la Spitalul de Boli Contagioase din Cluj-Napoca unde anul acesta până acum s-au înregistrat 76 de cazuri de oameni înţepaţi de căpuşe, iar dintre acestea doar în două situaţii a fost depistată Boala Lime.
Înţepătura de căpuşe este atât de mică încât rişti să nu o observi, iar căpuşele tinere, sau nimfele, au dimensiunea unei seminţe de mac. Răspândirea acestor paraziţi este foarte mare în iarbă şi la animale.
“În jurul Clujului, de exemplu, turmele păşunează peste tot, aşa că, nu există niciun loc sigur pentru picnic, decât dacă folosiţi soluţii speciale pe care să le aplicaţi pe corp şi astfel să fiţi protejaţi de muşcătura de căpuşe”, spune Petru Pojar, medic veterinar în Cluj-Napoca.
În Municipiul Cluj-Napoca, spun reprezentanţii primăriei, nu a fost semnalat vreun caz de muşcături de căpuşe pe domeniul public, aşa că, deocamdată nu s-a făcut dezinsecţie în acest sens.

Citește și

Cmentariile sunt închise