5 mituri ale dietelor şi adevărul despre ele

45

Nu mânca banane, renunţă la grăsimi, nu bea apă minerală. Iată trei dintre minciunile pe care mulţi le consideră sfaturi dietetice şi pe care se bazează când încep o cură aşa-zis sănătoasă. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat CIO, a demontat, ieri, de Ziua Nutriţiei, cele mai cunoscute 5 mituri ale curelor de slăbire.

 

1. Dieta fără grăsimi este sănătoasă

Nu este necesar să se urmeze o dietă săracă în grăsimi, în general; trebuie eliminate doar alimentele care conţin colesterol rău (respectiv, grăsimi saturate): brânza, carnea, untul, produsele de patiserie etc. 

2. Dietele drastice dau rezultate

Acest lucru poate fi adevărat doar pe o perioadă scurtă (după care există riscul revenirii rapide la greutatea iniţială şi riscuri însemnate pentru starea generală de sănătate). Trebuie aleasă o dietă de durată, prin care se pierd kilogramele în mod sănătos.

3. Nu trebuie să mănânci seara

Această recomandare se baza pe ideea că organismul stochează mai multă grăsime seara. Un studiu recent al Centrului de Nutriţie din Cambridge infirmă această teorie. Important e aportul caloric total primit în 24 de ore.

4. Alimentele cu multe calorii te îngraşă

Trebuie să consumi 7.000 de kcal peste necesarul zilnic pentru a lua în greutate 1 kg! Deci e de ajuns ca produsele cu multe calorii să fie echilibrate de alimente sănătoase şi de o activitate fizică regulată.

5. Renunţarea la fumat măreşte apetitul

Poate fi adevărat doar în cazul celor care înţeleg să înlocuiască dependenţa de ţigară cu excesul de alimente. Guma de mestecat sau legumele (sărace în calorii) pot fi de mare ajutor.

Citește și

Cmentariile sunt închise