Guvernul a aprobat 5 miliarde de lei pentru finanțări prin Agro IMM Invest

Executivul a aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă care reglementează prelungirea programului IMM Invest şi a subprogramului Agro IMM Invest, informează AGERPRES.

Astfel, pentru 2022, programul de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii va beneficia de un plafon de zece miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei vor fi alocați subprogramului Agro IMM Invest, a anunţat, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Pe de o parte, s-a plecat de la rezultate, programele au funcţionat foarte bine şi e un semnal că Guvernul intenţionează în continuare să finanţeze economia, prin orice fel de instrumente, mai ales cele financiare”, a declarat Adrian Câciu.

Conform ministrului Finanțelor, noutatea programului pentru anul 2022 o reprezintă ridicarea plafoanelor pentru Agro IMM Invest.

„Beneficiem de cadrul temporar pus la dispoziţie de Comisia Europeană, iar plafoanele au fost ridicate. Pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, plafonul se ridică la 345.000 de euro, pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole plafonul a fost ridicat la 290.000 euro, iar pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar plafonul a fost ridicat la 2,3 milioane euro”, a explicat Câciu.

Acesta a adăugat că, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a fost introdus ca administrator şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, precizând că se pot încheia contracte şi acorduri noi de finanţare până la 30 iunie 2022.

Actul normativ aprobat în Guvern prevede un plafon de garanţii de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei au fost alocate subprogramului Agro IMM Invest, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

Potrivit comunicatului MF, solicitărilor de acordare a creditelor garantate în cadrul programului depuse până la data de 31 decembrie 2021 şi aflate în curs de analiză li se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data depunerii lor, prin prelungirea de către Comisia Europeană a valabilităţii Cadrului temporar până la data de 30 iunie 2022.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole