5 beneficii ale sucului de orz verde

620

Indicat mai ales în această perioadă pentru proprietăţile sale de detoxifiere a organismului, orzul verde are şi efecte anticancer dovedite.
Principala calitate a sucului de orz verde este că ajută la detoxifierea organismului, datorită conţinutului ridicat de clorofilă, substanţă care stimulează „curăţarea” de toxine a sângelui şi a organelor interne.

Aşa se explică de ce specialiştii recomandă curele cu extract de orz mai ales primăvara, când organismul trebuie să elimine toxinele pe care le-a acumulat în timpul iernii.
1. Tonic general
Pe lângă efectul detoxifiant, orzul are şi proprietăţi de vitalizare a organismului, datorită conţinutului bogat în vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, F, K, PP) şi în minerale (bor, calciu, fier, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, zinc). Specialiştii spun că extractul de orz verde ne poate ajuta să combatem carenţele specifice stilului de viaţă modern: alimentaţie săracă în minerale şi în vitamine şi lipsită de enzime, precum şi activitate fizică redusă.
2. Combate astenia
Extractul de orz verde este recomandat în această perioadă şi fiindcă substanţa care-i conferă culoarea verde, clorofila, ajută la o mai bună oxigenare a creierului, iar acidul glutamic şi vitaminele cresc puterea de concentrare şi combat stările de oboseală şi neurastenia (stare generală de epuizare fizică şi emoţională), caracteristică acestei perioade. De asemenea, vitaminele din grupul B din compoziţie „gestionează” nivelul de adrenalină şi previn reacţiile nevrotice.
3. Bun pentru digestie
Conţinutul bogat în fibre face din orzul verde un remediu excelent pentru îmbunătăţirea digestiei şi pentru prevenirea constipaţiei. În plus, sucul de orz verde stimulează regenerarea florei intestinale. „Această băutură este recomandată şi în caz de afecţiuni ale stomacului, fiindcă ajută la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant şi antiinflamator”, spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Capitală.
4. Neutralizează radicalii liberi
Medicii japonezi au descoperit că una dintre cele mai puternice acţiuni ale orzului verde este cea anticancerigenă. Specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare Genetică din Japonia au observat că enzimele conţinute de sucul extras din orz verde neutralizează compuşii nitrici, vinovaţi pentru apariţia cancerului. Potrivit acestora, 70% din substanţele cancerigene din aer, apă şi din alimente conţin compuşi nitrici.
În schimb, orzul verde conţine o enzimă, SOD (superoxid dismutază), cu rol puternic antioxidant, protejând celulele împotriva radicalilor liberi şi împotriva radiaţiilor. Este bine de ştiut că, pe măsură ce îmbătrânim, organismul nostru produce tot mai puţin SOD.„Orzul verde conţine o concentraţie mare de SOD, care scade nivelul stresului oxidativ, fiind utilă în caz de cancer, indiferent de tipul lui.
Sucul de orz verde poate fi administrat concomitent cu chimioterapia şi cu radioterapia, deoarece stimulează măduva osoasă să producă anticorpi, intervine în procesele de detoxifiere şi creşte funcţia imunitară a organismului. Astfel, în caz de cancer (leucemii, cancer ovarian, mamar, pancreatic, de piele), orzul verde încetineşte procesul de formare sau de creştere a tumorilor”, menţionează medicul Ruxandra Constantina.
5. Restabileşte pH-ul organismului
Extractul din orz restabileşte şi echilibrul acido-bazic al organismului. Din cauza unei alimentaţii deficitare, acest echilibru este perturbat şi astfel apar numeroase afecţiuni. De exemplu, atunci când pH-ul devine acid, apar oboseala, lipsa de energie, tulburările la nivelul căilor respiratorii sau infecţiile urinare recidivante. Specialiştii spun că sucul de orz verde are acelaşi pH ca şi laptele matern şi are capacitatea de a echilibra alcalinitatea organismului.
Ştiai că ….
– amestecul de săruri minerale şi de clorofilă din orzul verde determină regenerarea celulelor hepatice? De aceea, sucul de orz verde este indicat şi persoanelor care au probleme cu alcoolul.
– acidul gama linoleic din compoziţia orzului are proprietatea de a scădea nivelul colesterolului rău? În plus, acizii aminaţi întârzie apariţia senzaţiei de foame şi, de aceea, specialiştii recomandă curele cu această plantă supraponderalilor şi obezilor.
– sucul de orz verde creşte fertilitatea, datorită izoflavonelor, iar arginina din compoziţie este recunoscută mai ales pentru stimularea fertilităţii masculine?
Poate fi preparat acasă
Orzul verde se poate folosi sub formă de suc, de pudră sau de comprimate. Sucul se găseşte gata preparat în magazinele bio sau putem să-l preparăm noi înşine din boabe de orz pe care le plantăm. Firelor de 15-30 de centimetri le tăiem tulpinile pe care le introducem apoi în storcător. Sucul astfel obţinut se bea zilnic, diluat cu 50-100 ml de apă, timp de trei-patru săptămâni, în cure de două ori pe an: primăvara şi toamna. Sucul se bea la temperatura camerei, cu înghiţituri mici. Se poate folosi şi pudra de orz verde, o lingură de pudră la 150-200 ml de apă. Specialiştii spun însă că dozele depind de afecţiunea de care suferim.

Citește și

Cmentariile sunt închise