28 octombrie 2021 - 07:52

Sf. Ioan: Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi ca să fii fericit tot anul!

sf.ioanZiua Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă încheierea oficială a Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Tradiţia populară spune că cine nu este vesel în această zi va avea necazuri tot anul.

Tot pentru spor şi sănătate există credinţa ca de Sfântul Ioan să ne stropim cu agheasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adica frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald. În satele din Bărăgan încă se mai păstrează obiceiuri din bătrâni. Se ştie  că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar această zi se cinsteşte pentru ca micuţii să se nască sănătoşi, fără malformaţii.

În ziua de Sfântul Ioan există un obicei care se numeşte “Iordănitul femeilor”. De fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”. Iordănitul femeilor avea, în vechime, un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună. “ În Muntenia şi Dobrogea, mai precis în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Constanţa, Tulcea,  această petrecere se numeşte “tontoroiul femeilor”, arată în lucrarea sa, „Datini şi obiceiuri de Bobotează“, etnologul Ion Ghinoiu. (Integral pe adevarul.ro)