27 ianuarie 2022 - 05:05

Retrospectiva 2015: August-Marea secetă

franc_agroUltima lună de vară a fost marcată de lipsa precipitațiilor și de temperaturile anormal de ridicate. S-a vorbit atunci de vara 2015, ca fiind cea mai caldă din ultimii 50 de ani sau 100. Cert este că rând pe rând culturile de pepene verde, de porumb, de floarea soarelui au fost pârjolite.

Reprezentanții confederațiilor de agricultori au început să ceară ajutoare pentru cei afectați de secetă. Pro Agro,prin președintele său Emil Dumitru, a susținut clar instituirea unor metode de sprijin pentru fermieri, iar oficialitățile, reprezentate de ministrul Constantin, au realizat că ajutoarele nu sunt suficiente și au început să vorbească despre irigații. Situația era atât de gravă încât președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, s-a gândit chiar să le facă o plângere penală meteorologilor de la ANM. Primul care a confirmat faptul că vor fi plătite ajutoare a fost, însă, secretarul de stat, Daniel Botănoiu.

Pe de altă parte, armata egipteană a comandat tractoare din România, iar la Bruxelles au fost refuzate cererile producătorilor de Telemea de Ibănești și Novac Afumat de Țara Bârsei pentru atestări europene.

În Sudul României apărea o altă amenințare: albinele din 12 județe ale țării au fost decimate, fără a se ști cauza dispariției lor.

În 9 august, la Târgu Mureș a avut loc primul congres internațional al Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțata-Simmenthal, ocazie cu care s-a vorbit din nou despre…criza laptelui. Declarațiile reprezentanților crescătorilor de vaci confirmau atunci că vacile se vindeau pe prețuri de nimic, în țară.

Personajul lunii a fost președintele Federației Crescătorilor de Bovine din României, Claudiu Frânc, care a reușit împreună cu reprezentanții Semtest BVN să organizeze la Târgu Mureș primul congres internațional al crescătorilor de vaci din rasa Bălțata Românească.

Evenimentul lunii a fost: seceta, care a distrus  o serie de culturi din România.