43.000 de panouri solare pe o suprafata de 12 hectare, poziționate altfel

Impresionant: 43.000 de panouri solare pe apă, adică 12 hectare de panouri fotovoltaice – aceasta reprezintă un sfert din suprafața lacului creat pe o fostă carieră! Acest parc solar pe apă este în funcțiune de aproape un an. Furnizează energie electrică pentru echivalentul a 25.000 de persoane sau 6.500 de locuințe. Operatorul Boralex a investit cincisprezece milioane de euro.

Compania franceză de producere a energiei regenerabile Boralex a pus în funcțiune, în urma cu un an, primul parc solar plutitor, în Bouches-du-Rhône. Desfășurat pe o suprafață de peste 12 ha de apă, amplasamentul este alcătuit din peste 43.000 de panouri fotovoltaice pentru o putere instalată de 12 MW.

Energie: 22 GWh anual, sau echivalentul consumului anual a aproximativ 6.500 de gospodării

Este o soluție tehnico-ecologică adaptată mediului natural, pe care o oferă Boralex. Parcul solar plutitor este rezultatul unui parteneriat instituit între companie și Institutul Național de Energie Solară (INES). 

Pentru ca acest proiect să devină realitate, Boralex a lansat în 2016 studii specifice, menite să definească aspectele de mediu, amenajare și tehnică pentru a oferi o soluție tehnologică durabilă și ușor de utilizat pentru municipalitate. Parcul este primul activ Boralex care folosește tehnologia solară plutitoare și care transformă suprafața unei ape supuse activității industriale, într-un activ de producție de energie regenerabilă.

Parcul solar este supus monitorizării și măsurilor specifice pentru primii trei ani de funcționare, perioadă care va ajuta la colectarea datelor și la consolidarea cunoștințelor necesare pentru îmbunătățirea tehnologiei solare plutitoare, optimizând în același timp performanța generală a site-ului.

De ce un parc solar pe apă mai degrabă decât pe pământ?

Alegerea de a folosi o suprafață de apă se face, în principal, din 3 motive:

  • Se evită astfel, „consumul” de teren agricol și permite reconversia unui sit ajuns la finalul exploatării;
  • Permite o răcire naturală a panourilor solare în exploatare și, în consecință, o îmbunătățire a performanțelor acestora pe termen lung;
  • La nivel mai tehnic, o suprafață acvatică face posibil să existe o înclinație mai mică decât o suprafață de uscat, favorizând astfel o instalație mai bine calibrată pentru o putere mai mare.

Sursa foto : France Bleu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna ideea, mai ales ca aceste panouri nu mai ocupa spatiu pe pamant si, din cate am inteles si citesc si aici, au un randament mai ridicat decat sistemele conventionale datorita efectului de racire al apei. Am mai descoperit concepte de sisteme care pot fi instalate pe acoperisuri dar sub forma te tigla fotovoltaica, sisteme fotovoltaice integrate in fatade de cladiri si geamuri fotovoltaice, pavaj fotovoltaic si chiar o propunere de amplasare a panourilor intre sinele de cale ferata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole