423 de milioane de euro din fonduri structurale atrase de economia rurală din Regiunea Centru

19

porcimmAgenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit, până la jumătatea lunii decembrie 2014, aproape 7 miliarde de euro către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 78%, potrivit datelor AFIR centralizate până la data de 15 decembrie 2014.

În condiţiile în care plăţile au fost efectuate până la 31 decembrie 2014 inclusiv, situaţia finală pentru întregul an 2014 va fi disponibilă după jumătatea lunii ianuarie 2015, atunci când vor fi introduse în sistem toate datele (confirmările) primite din partea băncilor cu care beneficiarii PNDR colaborează, precizează AFIR. „Rata absorbţiei la finalul perioadei de programare va fi de 100%, având în vedere că plăţile pentru proiectele de investiţii şi angajamentele multianuale vor continua până la finele anului 2015″, consideră experţii AFIR.
De la demararea primelor sesiuni de proiecte PNDR, în anul 2008, AFIR a primit şi verificat 149.016 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro, iar până la jumătatea lunii decembrie 2014 au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 96.569 de proiecte cu o valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro. Dintre care au fost contractate 88.501 proiecte în valoare totală de aproximativ 5,9 miliarde de euro.

„Scopul Programului este crearea unei economii rurale durabile şi sustenabile. De aceea, a fost conceput aşa încât să cuprindă sprijin pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea spaţiului rural şi a economiei rurale, nu doar investiţii în ferme, iar impactul poate şi trebuie măsurat ca atare. Structura economiei rurale văzută prin prisma sprijinul PNDR cuprinde tot ce înseamnă oameni, producţie, procesare, servicii şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă”, menţionează reprezentanţii AFIR.

În aceste condiţii, peste 75.000 de fermieri au fost sprijiniţi la nivel naţional, dintre care 12.982 sunt tineri cu vârsta mai mică de 40 de ani. Au fost finanţate şi modernizate 2.702 exploataţii agricole şi 1.042 de unităţi de procesare şi s-au construit peste 3.600 kilometri de drumuri agricole şi forestiere necesare pentru a scoate producţia din câmp. De asemenea, cele 897 de autorităţi publice care au luat finanţare europeană prin PNDR au construit şi reabilitat 9.909 kilometri de reţea de alimentare cu apă, 4.355 kilometri de reţea de canalizare şi 3.866 de kilometri de drumuri comunale. În total, 3 milioane de locuitori din zona rurală beneficiază de infrastructura creată şi modernizată prin măsura de renovarea şi dezvoltarea satelor.

„Economia rurală nu este ruptă de macroeconomie. Cele 3.290 de IMM-uri sprijinite fac parte din ceea ce numim plasa de siguranţă a economiei româneşti. Relevant pentru impactul Programului este şi faptul că prin proiectele finalizate s-au creat 41.955 locuri de muncă, alte 41.601 urmând a fi create prin proiectele în curs de implementare”, se menţionează în datele AFIR.
Beneficiarii din centrul ţării, unde Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia are în componentă judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au primit plăţi în valoare totală nerambursabilă de peste 423 milioane euro. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise