27 ianuarie 2022 - 05:28

4000 de proiecte depuse pe noul PNDR

dosareProgramul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este în plină desfășurare. În acest an au fost deschise cele mai importante 11 măsuri de finanțare și au fost depuse, până în acest moment, 4000 de proiecte. Cele mai atrăgătoare măsuri pentru fermieri au fost cele care vizează investițiile în ferme, instalarea tinerilor fermieri sau investițiile non-agricole.

1,5 miliarde de euro este suma pusa la bătaie prin PNDR pentru sesiunea din acest an. 

Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020 este văzut de fermierii din Romania ca un colac de salvare. Aproximativ 9.5 miliarde de euro sunt disponibili până în anul 2020. Au fost deschise în acest an măsuri de finanțare atât pentru activități agricole, cât și activități neagricole și pentru infratsructura rurala, iar agricultorii nu au stat cu mâinile-n san: 4000 de proiecte au fost depuse la Agenția pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

 

ȚPentru un început de program eu zic că e o cifră bună, mai ales pentru că avem foarte mult proiecte de finalizat din exercițiul trecut. Noi sperăm ca anul viitor să vină și mai multe pentru că s-a observat ca nu s-au depus proiecte pe măsurile complexe, acolo unde ai nevoie și de fezabilitate  și de construcții montaj…asa de multe”, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

 

” Beneficiarii au învățat și au luat măsura de prevenție, de a realiza niște proiecte viabile, proiecte care să poată fi duse la bun sfârșit, să facă față provocărilor de pe piață”, a explicat Nicolae Popa, directorul general AFIR.

Fondurile totale alocate României prin acest program se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fonduri europe , iar 1,3 miliarde de euro reprezintă contribuția de la bugetul de stat. Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul exercițiu financiar.

Alexandru Andronache