Parteneriat pentru susținerea micilor fermieri

asatMembrii Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) au anunțat recent realizarea celui de-al treilea proiect din seria parteneriatelor locale de solidaritate dintre consumatorii din orașe și fermierii din mediul rural și au ca obiectiv susținerea agriculturii. Descris ca un sistem economic alternativ, mecanismul creat de ASAT are rolul de a le permite producătorilor și consumatorilor să se cunoască și să se sprijine reciproc. Reprezentanți ai Asociației și mici fermieri vor fi prezenți în studioul Agro-Tv în emisiunea “Cu agricultura la raport”, ]ntre 8.00-9.00. Ei vor dicuta cu realizatorul Dinu Criste despre leg[tura dintre fermieri și cumpărători și despre importanța consumului de produse bio

Prezentarea proiectului va avea loc la Cluj, la Librăria Cărturești, joi 7 martie. “Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli şi consumatori este un angajament reciproc. Mai multe familii susţin o gospodărie agricolă, retribuind echitabil şi corect munca legumicultorului şi crescătorului de animale, care le garantează o producţie naturală, o hrană sănătoasă” se precizează pe site-ul ASAT.
Familiile interesate să primească hrană sănătoasă, direct de la sursă, stabilesc împreună cu fermierii prețul pentru coșul săptămânal de produse agro-alimentare: fructe, legume, ouă, lapte, brânzeturi etc. De obicei, înțelegerile dintre consumatori și agricultorii de proximitate se încheie la începutul sezonului și durează timp de opt luni, timp în care consumatorii achită un abonament.
“Producătorul nu va mai produce pentru nişte feţe necunoscute, de care ajunge să nici nu-i mai pese, ci produce pentru Alina, care doreşte să aibă o sarcină sănătoasă, sau pentru Maria, care îşi doreşte produse sănătoase pentru cele două fiice ale ei, cu care vine la ridicarea coşului”, declară membrii ASAT.

Parteneriate similare celui de la Cluj au fost lansate în special în zona de vest a țării, dar anul acest vor demara proiecte și în Arad, București, Cluj-Napoca, Oradea, Iași sau Târgu Mureș (în colaborare cu Focus Eco Center), dar și orașe cu un alt profil, cum este Odorheiu Secuiesc.