30 de milioane lei, alocate pentru plantarea de perdele forestiere

23

Varga_Lucia

Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură are alocate în buget 30 de milioane de lei pentru realizarea programului național de perdele forestiere, iar prima etapă a lucrărilor este programată să înceapă în aprilie, a declarat ministrul delegat de resort, Lucia Varga.

‘Avem 30 de milioane de lei în buget, prevăzuți pentru acest program de perdele forestiere. Eu sper ca noi să putem în luna aprilie să facem, deja, primele perdele forestiere, și să înțeleagă și proprietarii de terenuri să vină parte în proiect. De altfel, ei vor primi o rentă, conform legislației, de 10 ori prețul pe hectar, prețul mediu al masei lemnoase din anul respectiv, aproximativ 1.000 de lei pe an și pe hectar’, a spus Lucia Varga.

Aceasta a precizat că, în prima etapă, vor fi realizate perdele în lungime de 870 de kilometri, din cei 1.700 de kilometri de drumuri de-a lungul cărora trebuie plantate aceste perdele.

‘Programul se derulează pe o perioadă de cinci ani, pentru că odată înființate, perdelele trebuie și întreținute, până ajung la starea de masiv și vom începe realizarea acestor perdele împreună cu consiliile județene, în primul rând acolo unde proprietarii vor deveni parte în proiect. Unde nu, vom începe procedura de expropriere, prin Romsilva, așa cum spune legislația. Alocăm fondurile pe bază de contract Consiliilor județene, pentru înființarea acestor perdele și pe măsură ce sunt necesare fonduripentru întreținerea lor, vom primi din nou alocări financiare. Este important de spus că aceste fonduri provin din vânzarea certificatelor de emisii de bioxid de carbon. Banii au fost virați de la Ministerul Finanțelor în bugetul nostru, tocmai pentru a finanța acest program’, a arătat Varga. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise