Comisia Europeană a aprobat Programul Tranziție Justă (PTJ), cu o alocare de 2,5 miliarde de euro, prin care se vor finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a șase județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș – și va facilita tranziția acestora la neutralitatea climatică.
Cu această ocazie, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a organizat joi, la sediul instituției, un eveniment la care, alături de delegația MIPE condusă de ministrul Marcel Ioan Boloș, au participat reprezentanții autorităților locale din cele șase județe incluse în Programul Tranziție Justă 2021 – 2027, pentru a semna o declarație comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea climatică, se arată într-un comunicat al instituției.
Printre semnatari s-au numărat președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, vicepreședintele Consiliului Județean Galați, Doina Cucu, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Adrian Neațu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țamba și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Georgescu.
„Parteneriatul cu autoritățile locale este unul dintre pilonii strategiei noastre de creștere a absorbției fondurilor destinate României. Declarațiile comune pe care le-am semnat astăzi pentru fiecare dintre județele incluse în Programul Tranziție Justă confirmă angajamentul nostru de a lucra împreună, oricând și oricât este nevoie, pentru a valorifica oportunitățile pe care acest program le aduce pentru regiunile care se confruntă cu provocări economice și sociale. Sunt 2,5 miliarde euro care vor fi direcționate către mediul privat, pentru a crea locuri de muncă și către persoanele active, pentru a le ajuta să se recalifice, dar se vor finanța și măsuri de eficiență energetică și de protejare a mediului, astfel încât să dăm tuturor acestor comunități șansa de a se dezvolta și de a se reinventa. Felicit autoritățile locale din aceste 6 județe și sunt convins că rezultatul demersurilor de acum se vor vedea, în câțiva ani, în fiecare dintre comunitățile care vor beneficia de aceste finanțări”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
„Începând cu luna ianuarie 2023, ne propunem să lansăm ghidurile în dezbatere publică, iar în luna aprilie să deschidem apelurile de proiecte. Vom lăsa deschise apelurile de proiecte o perioadă suficientă pentru pregătirea și depunerea proiectelor. Primul apel este destinat investițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, fiind una dintre prioritățile Programului Tranziție Justă, pentru toate cele șase județe, cu o alocare totală de peste 700 milioane euro. În cadrul apelului, vom acorda finanțare atât proiectelor între 200.000 și 2 milioane de euro, cât și proiectelor mai ambițioase cu o valoare cuprinsă între 2 și 5 milioane euro. De asemenea, vom utiliza mecanisme de guvernanță participativă în procesul de elaborare a ghidurilor, implicând beneficiarii în pregătirea acestora, în vederea atingerii obiectivelor programului și a țintelor de absorbție asumate. Ghidurile vor fi simple și suple astfel încât să asigurăm un proces eficient de absorbție a fondurilor europene”, a precizat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.
Cele 2,5 miliarde de euro alocate celor șase județe prin Programul Tranziție Justă vizează: 11.000 locuri de muncă directe nou create, 6.000 de întreprinderi care vor beneficia de sprijin pentru diversificarea economiei teritoriilor și crearea de locuri de muncă durabile și de calitate, 30.000 de persoane care vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă, suprafețe însumând 266 de hectare care vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie, 24.000 de gospodării care vor fi sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator, se mai precizează în comunicatul MIPE.