25 de măcelării și carmangerii închise de inspectorii ANSVSA, în primul semestru din 2013

carnefin

Inspectorii  Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au verificat, în primul semestru al anului 2013, 2.756 de unităţi de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală, dintre care 1.093 de unităţi de tip carmangerie şi 1.663 de unităţi de tip măcelărie.

Ca urmare a neconformităţilor identificate, a fost oprită activitatea în 25 de unităţi, au fost aplicate 63 de amenzi, în valoare totală de 91.920 RON şi au fost acordate 91 de avertismente.

Cu ocazia acestor controale, au fost confiscate 14. 075 kg de produse de origine animală, care ar fi putut pune în pericol sănătatea publică.

Deficienţele constatate în timpul acestor controale au fost cele privind:

  • nerespectarea condiţiilor de funcţionare, în ceea ce priveşte igiena şi întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor – 64 neconformităţi;
  • nerespectarea condiţiilor privind modalitatea de etichetare a cărnii şi produselor din carne obţinute – 24 neconformităţi;
  •  nerespectarea regulilor cu privire la manipularea şi depozitarea cărnii şi produselor din carne – 69 neconformităţi;
  • neasigurarea trasabilităţii şi a etichetării corespunzătoare a cărnii şi produselor din carne – 45 neconformităţi;
  • nerespectarea frecvenţei de recoltare a probelor în conformitate cu programul de autocontrol – 77 neconformităţi;
  • nerespectarea activităţii pentru care unitatea este înregistrata sanitar veterinar şi depăşirea cantităţii de producţie, stabilite în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008 – 12 neconformităţi.