2021 va permite fermierilor să-și asigure stabilitatea financiară

Dacă totul se va desfășura conform previziunilor unor experți agribusiness din România, producția agricolă din 2021 ar putea permite fermierilor autohtoni să-și asigure stabilitatea financiară.

Chiar și așa, inițiativele investiționale în valoare adăugată, cum este cazul procesării sau al zootehniei, atât de necesare reducerii unui deficit semnificativ de balanță comercială din sector, nu se vor regăsi pe agenda agricultorilor români.

„Producţia agricolă românească din 2021 şterge o parte din pierderile de anul trecut de pe o suprafaţă semnificativă, va permite fermierilor să-şi asigure strabilitatea financiară, dar nu va repune la nivel înalt apetitul pentru investiţii în procesare sau în zootehnie. Acesta (n.r. – apetitul pentru invesiţii) este primul pas în ceea ce priveşte asigurarea produselor necesare, ca deficitul de balanţă să poată să fie redus“, a declarat Florian Ciolacu, preşedintele Clubului Fermierilor Români (CFRO), în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În viziunea expertului agribusiness, doar investițiile permit majorarea producției, în condițiile unui grad mare de îndatorare, acele investiții în zone generatoare de profit, cum este și cazul industriei alimentare.

„România este o ţară care are un decalaj destul de mare faţă de alte ţări şi, până la urmă, este vorba de coerenţa măsurilor luate la nivel naţional. România are creşteri bune în ceea ce priveşte producţia şi randamentul în ultimii zece ani, am reintrat în top zece al exportatorilor la nivel mondial şi am recâştigat pieţe tradiţionale la export.

Producătorii de cereale din România au capacitatea să îşi crească producţia prin investiţii, mai ales că au şi un grad de îndatorare relativ mare, prin investiţiile pe care le-au făcut, dar trebui să treacă la un alt nivel de investiţii şi au nevoie de sprijin prin noul Plan Naţional Strategic“, a continuat șefu CFRO. „România este un jucător important, care nu-şi joacă cu putere rolul în industria alimentară, lucru care s-a văzut şi la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (n.r. – Țara noastră nu a primit bani pentru investiţii în infrastructura de irigaţii).“

Tot Ciolacu a mai adăugat că România deține toate atuurile pentru diminuarea deficitului comercial cu produse agroalimentare, „secretul” fiind convergența activităților specialiștilor atât din avalul agriculturii și zootehniei, cât și din amonte.

„Cred că acum avem toate condiţiile (n.r. – să reducem deficitul) printr-un alt tip de parteneriat, care să implice fermieri mai educaţi, antreprenori, oameni politici şi lanţuri de distribuţie, care să lucreze convergent. Cred că trebuie să fim agrili şi flexibili şi să punem într-o formă coerentă măsuri prin care să îi stimulăm pe fermieri, pentru a face din România o ţară care exploatează potenţialul pe care îl are“, a precizat Ciolacu.

Același expert previzionează că România nu se va schimba nimic nici în 10 ani, nici în 100 de ani, nici în 1.000 de ani „dacă nu schimbăm odată cu fiecare piesă care se pune în puzzle-ul administrativ sau legislativ principiul coerenţei şi al eficienţei economice“.

Deficitul comercial cu produse agroalimentare al României a ajuns în anul 2020 la 1,9 miliarde euro, mai mare cu 58% faţă de 2019, potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Și asta în condiţiile în care seceta din 2020 a diminuat producţia de cereale cu 40%, până la aproximativ 19 milioane de tone.

Anual, în anii agricoli buni, plecau peste graniță circa 10-12 milioane de tone de cereale şi oleaginoase prin Portul Constanţa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole