6 decembrie 2021 - 16:32

2016, un an agricol mai bun decât 2015

Cifrele sunt îmbucurătoare pentru cultivatorii de cereale.

wheat-1530321_1280

În acest an, 1,16 milioane de hectare de teren arabil din România au fost afectate de secetă. Cel mai mult au avut de suferit culturile de porumb și de floarea soarelui. Cu toate acestea, paguba din 2016 este cu 10-15% mai mică decât în anul anterior. Mai mult decât atât, culturile de toamnă au fost în acest an cu 15% mai productive, astfel că țara noastră are în acest an un surplus de cereale ce se ridică la 2,4 milioane de tone.

“Din datele primite până acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de secetă din acest an, cu 10-15% mai puţin decât suprafaţa înregistrată anul trecut. Este vorba în principal de secetă, dar și de înghețuri târzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul și floarea soarelui. La culturile recoltate în vară nu au fost probleme și producția este chiar mai mare cu 15% faţă de anul trecut, adică de 2,4 milioane de tone grâu, secară, orz și orzoaică”, a afirmat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Evident, cei afectați de secetă vor fi despăgubiți, însă deocamdată MADR nu a anunțat modalitatea. “Avem două posibilităti, ca parte a Uniunii Europene. Putem acorda ajutor de minimis de până în 15.000 de euro pentru fiecare fermier, pe trei ani, dar este greu de aplicat, pentru că au fost fermieri care au mai beneficiat în anii anteriori de minimis și suma a rămas mică. De asemenea, mai avem o metodă un pic mai complexă, pe linii directoare, pentru IMM-uri. Aici trebuie să solicităm Comisiei Europene acordul, numai că lucrurile se complică puțin, deoarece, atunci când soliciţi acordul, trebuie să vii și cu justificarea foarte clară, de exemplu care au fost pierderile efective. Fermierii noștri au declarat, în prezent, între 30 și 100%, sub 30% nu se declară. Ei solicită prefecturii, prefectura merge la fața locului să constate gradul de afectare, numai că este o problemă mare, pentru că fermierii ar trebui să aibă o evidenţă contabilă a producţiei din anii anteriori pentru a se face o comparație clară”, a subliniat Achim Irimescu.