2015, anul cu cei mai mulţi bani alocaţi prin PNDR! 50.000 de euro pentru fiecare tânăr fermier!

45

fermiertanarMinisterul Agriculturii ar putea lansa, la finalul lunii februarie, primele măsuri pe noul PNDR. Prioritare vor fi instalarea tinerilor fermieri şi investiţiile în ferme. Sesiunea de depuneri va fi permanentă, iar selecţia se va face în fiecare lună sau trimestru, în funcţie de afluxul de proiecte. Sesiunile vor fi compuse din alocarea anului respectiv, sumele necheltuite din anii anteriori plus un procent din suma alocată anului următor, care se va stabili de comitetul de monitorizare.

Pentru tinerii fermieri, PNDR 2014-2010 aduce noutăţi faţă de vechiul program. Prima este aceea că valoarea finanţării ajunge până la 50.000 de euro.  Plata se va acorda în doua tranşe. Una de 80% ca avans şi una de 20% dupa trei ani sau cinci ani, în funcţie de tipul de cultură. Încă nu este finalizată discuţia cu Comisia Europeana în acest sens. Ministerul Agriculturii a solicitat 5 ani pentru toata lumea.

O altă noutate cu privire la măsura de instalare a tinerilor va fi aceea că solicitanţii trebuie să aibă domiciliul în localitatea unde deţin ferma.

Criteriile de prioritizare pentru Măsura tinerilor fermieri ar putea fi următoarele:

– principiul comasării exploataţiilor. Adică, dacă un tânar preia integral o exploataţie sau preia mai multe exploataţii pe care le comasează, atunci va beneficia de prioritate

– nivelul de calificare în domeniul agricol. Tinerii fermieri care sunt deja calificaţi în domeniul agricol vor avea prioritate faţă de ceilalţi

– principiul sectorului prioritar. Pe zootehnie sectoarele prioritare sunt bovine, apicultură, ovine, caprine; pe vegetal – legumicultură, producerea de material săditor, pomicultură, producerea de samânta;

– principiul potenţialului agricol. Vor fi considerate prioritare acele proiecte care vor fi implementate în zone cu potential pentru sectorul în care proiectul poate fi integrat. (Sursa: realitateavalceana.ro)

Citește și
1 Comentariu
  1. sandru cristinel spune

    Buna ziua!
    Va rog sa ma contactati pe adresa de email cristi_san@yahoo.com sau ecofin@consultant.com, pentru mai multe detalii despre cum puteti obtine fonduri europene pentru orice tip de cultura sau pentru zootehnie.

Cmentariile sunt închise