2013 a fost un an bun pentru producția de cartofi, dar aproape toată recolta s-a exportat

18

cartofiiploiCultivatorii de cartofi de la noi au avut parte de un sezon foarte bun, cu recolte peste medie, a declarat recent preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR), Ioan Benea. Cu toate acestea, contextul de pe piața europeană le-a permis producătorilor români să vândă mai avantajos recoltele la export, ceea ce înseamnă că stocurile interne sunt limitate.

„Pentru fermierii care s-au încumetat să planteze cartofi şi în 2013, acesta a fost un an mai bun şi din punct de vedere productiv şi financiar pentru că au reuşit să-şi acopere pierderile din anii trecuţi. Producţia medie a fost mai mare datorită condiţiilor meteo favorabile, fiind în unele zone şi de 25-30 de tone la hectar. Însă, pe total pe ţară, cred că producţia este mai mică, pentru că suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut enorm în 2013. Din datele APIA cred că nu am avut mai mult de 41.000 hectare, faţă de 220.000 hectare, cât raportează Ministerul Agriculturii că s-a cultivat cu cartofi în acest an, însă evidenţele APIA sunt realizate în baza cererilor depuse de fermieri pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă“, a preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR), Ioan Benea, citat de Agerpres.

Potrivit datelor, anul acesta s-au recoltat 2,8 milioane de tone de cartofi, dar numai 10% din această cantitate va alimenta piața din România. În acest context, se anticipează o scumpire a cartofilor. “Foarte puţini fermieri mai au acum stocuri de cartofi, doar cei care au contracte cu hipermarketurile sau care au riscat să le depoziteze şi nu au vrut să vândă la momentul respectiv, pentru că în mod sigur preţurile vor creşte. Au plecat foarte mulţi cartofi din ţară în perioada de recoltare, grecii, ungurii, italienii au încărcat direct din câmp. Cererea va fi foarte mare, pentru că iarna nu a început şi e lungă până la noua recoltă (…) Eu cred că vom lua cartofii cu un euro kilogramul, dacă vom mai avea de unde să-i luam şi la acest preţ. Peste tot în Europa se vând cartofii cu 1 – 1,7 euro/kg, însă ei au venituri de 2.000 de euro, nu ca noi, de 200 de euro“, a ținut să sublinieze Ioan Benea. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise