19 septembrie 2021 - 20:32

150.000 euro investiți în „Sol și Suflet”, prima fermă regenerativă din țară

Agricultura viitorului a ajuns în România. Se deschide „Sol și Suflet”, prima fermă regenerativă de la noi din țară. Proiectul va juca inclusiv un rol de centru educațional pentru fermierii la început de drum. Inițiativa a fost posibilă în urma unei investiții de 150.000 de euro a unui retailer din România.

Potrivit spuselor inițiatorilor, finanțarea obținută de la Kaufland România a fost folosită atât pentru achiziționarea terenului aferent, cât și pentru necesarul logistic și operațional de început.

Tot ei au afirmat că tinerii interesați să pună bazele unei ferme regenerative sunt invitați să aplice la programul de internship plătit și să participe la cursurile organizate de Institutul de Cercetare în Permacultură din România (ICPR).

Situată în localitatea Vlădeni din județul Dâmbovița, viitoarea fermă „Sol și Suflet” (primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă de la noi din țară) va avea la dispoziție 60.000 de metri pătrați.

În viitoarea fermă, mai spun cei implicați în proiect, se vor cultiva legume și fructe în sistem regenerativ organic. Totodată, exploatația va conține solarii și tunele, sistem de colectare și tratare a apelor gri, sere pentru răsaduri ecologice și o livadă mixtă intercalată, aplicând tehnici și principii din permacultură și agricultură regenerativă practicate și consacrate la nivel internațional.

„«Sol și Suflet» utilizează tehnici și strategii inovatoare de creștere a fertilității solului, maximizare a producției și creștere a eficienței muncii, cum ar fi cultivarea minimală și activarea microbiologiei solului, legumicultură bio-intensivă, keyline design, design de permacultură etc. Vor fi cultivate aproximativ două sute de soiuri de legume, verdețuri, plante aromatice și medicinale, produse crescute în sistem regenerativ organic, care vor fi disponibile chiar din această primăvară”, se precizează într-o informare transmisă la redacția Agro TV.

Incubator pentru tineri fermieri

„Sol și Suflet” este și un centru educațional rezidențial, menit să instruiască tinerii interesați să își deschidă propriile ferme regenerative, explică inițiatorii.

„Completând un decalaj instituțional în sprijinul proiectelor emergente de agricultură la scară mică, Fermele Incubator sunt instrumente noi care permit potențialilor fermieri să acumuleze experiență practică într-un context real de business și mentorat.

Incubatorul are forma unui program de internship plătit rezidențial, pe o perioadă de șase luni. În paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri și ateliere practice. Cei interesați se pot înscrie pe website-ul fermei”, se mai scrie în documentul de presă remis la redacție.

În plus, site-ul fermei va găzdui Librăria de Resurse, o colecție de materiale educative video despre agricultura regenerativă, distribuit Open-Source.

„După patru ani de parteneriat în care am format prima rețea națională de grădini urbane comunitare, Kaufland România continuă parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astăzi, cu mare entuziasm, un proiect inovator – Sol și Suflet – un centru educațional ce își propune să formeze noile generații de fermieri și să promoveze un standard pentru agricultura sustenabilă în România”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager al retailerului citat.

De ce agricultura regenerativă e agricultura viitorului?

Agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social: acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului, susține diversitatea speciilor, îmbunătățește calitatea vieții fermierilor și asigură bunăstarea animalelor.

În România, lipsa programelor educaționale legate de agricultura regenerativă, precum și barierele legislative și birocratice de care se lovesc potențialii noi fermieri, pot fi remediate prin acest tip de fermă incubator ca „Sol și Suflet”, care au capacitatea de a susține o nouă generație de agricultori și contribuie la răspândirea unui model de producție agricolă replicabil, scalabil, modular, la scară mare.

„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, știm că este posibil să producem hrană sănătoasă, de calitate, și să generăm profit pentru fermieri în timp ce creștem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol și îmbunătățim calitatea vieții fermierilor”, a adăugat la rândul său Ionuț Bădică, președintele ICPR.

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, folosește 70% din resursele de apă potabilă ale lumii și cauzează 78% din poluarea și eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convențională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și inechitatea socială.

Viitoarea fermă va conține 10.000 mp de legume cultivate în câmp în sistem bio-intensiv, 10.000 mp de cultură mare, 5.000 mp pășune în sistem holistic management, 2.500 mp spațiu protejat (solarii și tunele Caterpillar), 300 mp seră pentru producție de răsaduri ecologice, 4.000 mp perdea forestieră de protecție, 350 mp de hală agricolă multifuncțională, precum și un sistem de colectare și tratare a apelor gri.

De asemenea, acolo va funcționa un Centru Educațional Rezidențial și spațiu de evenimente, 1.000 de metri pătrați zonă de camping, 1.000 de metri pătrați de iaz destinat colectării apei pentru irigații, 7.000 de metri pătrați de livadă mixtă intercalată și 200 de metri de iaz pentru tratarea biologică a apelor pluviale.