13 fermieri, premiaţi în cadrul Galei de Premiere a Excelenţei în Agricultură pentru Regiunea de Nord-Est

73

 

Castigatorii si o parte din membrii juriului_2

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, a avut loc prima Gală de Premiere a Excelenţei în Agricultură pentru Regiunea de Nord-Est, la Centrul de Conferinţe Providenţa Iaşi. La gală au fost prezenţi 300 de fermieri din zona Moldovei, oficialităţi din cadrul instituţiilor de la nivel judeţean şi local şi reprezentanţi ai partenerilor de eveniment şi ai companiilor expozante la Târgul pentru fermieri AGRALIM.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Serii de Excelenţă în Agricultură, un moment special dedicat fermierilor cu reale performanţe în agricultura din Regiunea de Nord-Est şi recunoaşterii meritelor acestora. Astfel, în cadrul unei recepţii oficiale a avut loc decernarea celor 13 premii AGRALIM 2013.

Premiile au fost acordate fermierilor, antreprenorilor şi specialiştilor în sectorul agricol din judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani, Bacău, Suceava, Neamţ, acestea fiind stabilite în baza nominalizărilor realizate de Direcţiile pentru Agricultură a Judeţelor din Moldova şi evaluate de un juriu de specialitate.

Câştigătorii au fost stabiliţi luând în considerare experienţa lor, rezultatele obţinute în anul 2013, dorinţa de a inova, apetenţa pentru dezvoltare profesională şi formare continuă, interesul pentru cercetare, capacitatea lor de a reprezenta un exemplu pentru noua generaţie de agricultori, ambiţia şi dorinţa lor de reuşită.

Marii câştigători ai Galei au fost:

Vasile Lungu, Astra Trifeşti, Iaşi – Premiul De Excelenţă Specialistul Anului în Regiunea de Nord-Est
Povestea Astra Trifeşti a început în 2001, când inginerul Vasile Lungu s-a decis să investească în domeniul în care se specializase şi a arendat 150 de hectare de teren. În ceea ce priveşte profesionalismul cu care şi-a condus afacerea, fermierul ieşean, pe lângă pregătirea pe care a acumulat-o ca inginer agronom, are alături o echipă de 135 de salariaţi, printre care ingineri agronomi, horticultori şi zootehnişti, economişti şi consultanţi financiari.

 

Cristian Andrici, Nordagrotehnik, Botoşani – Premiul Fermierul Anului în Regiunea de Nord-Est
Cristian Andrici este administrator la SC Nordagrotehnik SRL, societate axată pe activităţi auxiliare pentru producţia vegetală. În anul 2009 a dorit să îşi înfiinţeze propria fermă, la început cu teren arendat, apoi mare parte a fost cumpărat, astfel încât, în momentul de faţă lucrează efectiv suprafaţa de 220 ha pe care cultivă grâu, porumb, orz şi floarea soarelui.

 

Cătălin Moraru, Morandi-Com, Vaslui – Premiul Tânăr Fermier de Succes
Cătălin Moraru este administrator la SC Morandi-Com, fermă creştere la sol pui de carne, 450 000/serie în cele trei ferme şi 30 000 de găini ouătoare în cea de-a patra fermă.

 

Silvia Ambăruş, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură, Bacău – Premiul Managerul Anului în Fermă Ecologică în Regiunea de Nord-Est
Silvia Ambăruş este Director la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, care desfăşoară: Cercetări interdisciplinare în domeniile ameliorării, fiziologiei, producerii de seminţe şi material biologic din categorii biologice superioare la legume şi flori, combaterea integrată a agenţilor patogeni, culturi in vitro; Cercetare şi producţie în condiţii de agricultură biologică.

 

Ovidiu Prodaniuc, Lucos Diov, Suceava – Premiul Pentru Inovaţii în Agricultură în Regiunea de Nord-Est
Ovidiu Prodaniuc, administrator al SC Lucos Diov din localitatea Moara, judeţul Suceava, deţine o fermă zootehnică cu 115 capete bovine din rasa Charolaise în care utilizează o instalaţie de biogaz.

 

Alexandru Voinea, Agraria Nord, Botoşani – Premiul Culturi Noi pe Pământ Românesc
SC Agraria Nord SRL, reprezentată prin Alexandru Voinea, este o firmă cu capital austriac, care deţine în prezent o suprafaţă de aproximativ 4 500 ha teren, în cea mai mare parte proprietate. Cultivă anual grâu, porumb, floarea soarelui, soia, dar şi armurariu. Alături de această cultură „nouă”, societatea are în experiment pe o suprafaţă de 5 ha atât Paulownia cât şi salcie energetică, culturi exotice care deschid calea spre export în Europa, spre profit, culturi îndrăzneţe care sparg tradiţionalul zonei.

 

Constantin Deleanu, Cotnari – Premiul Fermierul Anului în Judeţul Iaşi
Compania Cotnari deţine peste 1 700 de ha cu plantaţii de vie prin lucrări agricole performante. Casa de Vinuri Cotnari este un proiect început în anul 2007, prin înfiinţarea de noi plantaţii, cu soiuri noi precum Busuioacă de Bohotin şi Fetească Neagră. În prezent, la Casa de Vinuri Cotnari, sunt în exploatare următoarele suprafeţe plantate cu vie: Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă de Bohotin – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha, Fetească Albă – 50 ha.

 

Gheorghe Niculăeş, Agroind Com – Premiul Fermierul Anului în Judeţul Botoşani
Agroind Com Botoşani, administrată de Niculăeş Gheorghe şi Toader Radu, lucrează 1 300 ha teren arabil, din care 300 ha în proprietate, iar 1 000 ha în arendă pe raza Comunei Răchiţi, a Comunei Mihai Eminescu şi a Municipiului Botoşani. Pentru utilizarea subproduselor şi a produselor secundare, unitatea deţine şi un sector de creştere a animalelor cu un efectiv de 150 capete taurine (din care 30 capete vaci lapte) şi 150 capete ovine.

 

Grigore Horoi, Agricola Internaţional – Premiul Fermierul Anului în Judeţul Bacău
Grigore Horoi este preşedinte Agricola Internaţional Bacău. De peste 50 de ani, la Agricola se produc cele mai proaspete cărnuri şi cele mai diversificate preparate din carne şi ouă din România. Primul şi singurul grup de firme din România care oferă carne de pasăre, salamuri crud-uscate şi preparate din carne fiert-afumate, produse ready-meals şi semipreparate, ouă şi praf de ouă la cele mai ridicate standarde de siguranţă şi neîntrecută prospeţime.

 

Vasile Iacob, J&S Impex – Premiul Fermierul Anului în Judeţul Neamţ
Vasile Iacob deţine o fermă vegetală în comuna Zărneşti, din judeţul Neamţ, unde exploatează 9 500 de ha pe care cultivă grâu, orz, rapiţă, sfeclă de zahăr, cartofi.

 

George Safir, SC Safir SRL – Premiul Fermierul Anului în Judeţul Vaslui
George Safir este directorul Executiv al SC Safir SRL, o afacere de familie care se poate lăuda cu: un brand de produs puternic, cunoscut la nivel naţional – Deliciosul de Vaslui; un abator cu o capacitate de 4 000 capete/h; două ferme de creştere a puilor; prima fabrică comercială de făinuri proteice din România; fabrica de nutreţuri combinate Nutriva, ce reprezintă o investiţie de aproximativ 6 000 000 de euro.

 

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise