13.000 de fermieri maramureseni vor primi subvenții

15

francu

Veste bună pentru crescătorii de bovine: subvenţiile acordate pentru anul 2013 sunt mai mari decât cele de anul trecut în cazul fermierilor care cresc animale pentru lapte. Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede ca pentru fiecare cap de animal eligibil să se acorde o subvenţie de 432 de lei pe cap de animal şi 20 de euro pe tona de lapte livrat.

“Prin noua schemă, la nivel naţional s-au redus efectivele de bovine cu 400.000 de capete ceea ce înseamnă un câştig semnificativ pentru fermele de vaci cu lapte. Astfel, o fermă care a livrat trei tone de lapte pe cap de vacă va primi o subvenţie de 700 de lei pe cap de animal, atât pentru lapte cât şi pentru carne”, a informat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.
De aceste subvenţii vor beneficia aproximativ 13.000 de fermieri maramureşeni. Cererile trebuiau depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Maramureş, până pe data de 17 octombrie.

Din păcate anii viitori, subvenţia va scădea etapizat. “Suma acordată sub formă de subvenţie pentru 2013 constituie referinţa pentru anul 2014, când se va aplica regresivitatea. În 2015 se va acorda cu 25% mai puţin, urmând o scădere de cinci procente pe an până în 2020. Se va ajunge la 32% din suma actuală. Vom căuta soluţii să vedem cum să facem pentru a nu pierde această sumă”, a menţionat Claudiu Frânc. (Integral pe ifz.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise