11,1 milioane de euro, ajutor de la UE. Cui îi revin banii şi când?

27

euro_baniUniunea Europeană ne dă, România îl împarte. Este vorba despre un ajutor european în valoare de 11,1 milioane de euro, bani care provin din cei 420 de milioane de euro pe care Comisia Europeană i-a împărţit inegal celor 28 de state membre. Scopul este de a oferi un ajutor sectoarelor laptelui şi cărnii.

Din cauza eliminării cotelor de lapte la 1 aprilie 2015, dar şi a embargoului impus de Rusia, aceste două sectoare au simţit în prima jumătate a acestui an un dezechilibru masiv pe piaţă. Motiv pentru care Uniunea Europeană va trimite un ajutor fiecărei ţări membre. României I s-au alocat 11,1 milioane de euro, însă autorităţile trebuie să întocmească un draft prin care să explice Comisiei Europene cum anume vor fi împărţiţi aceşti bani către fermieri:

„Draftul de regulament spune că trebuie să transmitem criteriile care vor sta la baza alocării până la sfârşitul lunii noiembrie, iar plăţile să le facem până la sfârşitul lunii februarie 2016. Eu vreau chiar mai devreme să transmitem criteriiile şi să plătim chiar în acest an acele fonduri către fermieri”, a explicat ministrul Agriculturii, în exclusivitate, pentru Agro Tv.

Aceste fonduri sunt alocate, potrivit lui Daniel Constantin, în funcţie de două cirterii esentiale – prețul şi seceta: „Cine a avut un preţ mai mic să beneficieze de o compensare şi, de asemenea, cine a pierdut din cauza fenomenului de secetă să primească un surplus din acei bani”.

Au avut loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale mai multe întâlniri între liderii fermierilor şi autorităţi, dar nu s-a stabilit nimic concret până în acest moment. Există însă mai multe propuneri în acest sens. Spre exemplu, o parte din liderii crescătorilor de animale şi-ar dori ca aceşti bani să fie investiţi în genetică, alţii sunt de părere că ar trebui să fie împărţiţi sub forma unui ajutor de minimis către micii fermieri.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, 8.3 milioane de euro vor fi direcţionate către sectorului laptelui, iar restul de 2.8 milioane de euro către piaţa cărnii de porc, acolo unde preţul a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Citește și

Cmentariile sunt închise