10 Tratamente naturiste care combat transpiratia excesiva

transpiratia excesiva

Transpirația excesivă este o problema a glandelor sudoripare care sunt stimulate mai mult decât în mod normal. Hiperhidroza poate afecta în egală măsură ambele sexe.

Hiperhidroza

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva reprezinta mai degraba un disconfort fizic sau psihic decat o problema majora de sanatate. 

Transpiratia excesiva este cel mai frecvent localizata: la nivelul axilelor, palmelor, plantelor si mai rar generalizata.

Hiperhidroza poate fi un fenomen fara o cauza medicala bine stabilita, cu o anume transmitere genetica, ce apare odata cu perioada pubertatii si se amelioreaza treptat sau poate fi secundara unor afectiuni de sanatate precum: boli endocrine, tulburari ale sistemului nervos vegetativ, tuberculoza.

Hiperhidroza se trateaza si medical, una din tehnici fiind injectarea toxinei botulinice la nivelul glandelor sudoripare din zonele afectate de hiperhidroza.

Toxina botulinica inhiba transmiterea impulsului nervos care stimuleaza glanda sudoripara, ducand la diminuarea secretiei.

Tratamentele naturiste impotriva transpiratiei excesive reprezinta o alternativa de incredere, folosite in administrare interna sau externa.

Remedii naturiste impotriva transpiratiei excesive

1. Amestec de plante

Se recomanda consumul unei cani pe zi de infuzie din urmatorul amestec: salvie, coada-calului si cretisoara. Ceaiul se consuma de preferinta dimineata, inainte de masa.

Un alt amestec recomandat in hiperhidroza este format din frunze de stejar si frunze de mesteacan. Se consuma doua cani pe zi din aceasta infuzie, dimineata si seara.

2. Bai externe

Cele mai indicate bai locale in hiperhidroza se realizeaza cu decoct din ace de brad (200g la 3l apa) sau frunze de nuc (aproximativ 200g frunze uscate la 2l apa, se fierb 15 minute). Decoctul se adauga in apa de baie si se fac bai locale sau generale, timp de 15-20 minute.

3. Tamponari locale

Pentru eliminarea bacteriilor care produc mirosul neplacut al transpiratiei excesive, se recomanda tamponari locale cu suc de lamaie, otet de mere sau bicarbonat de sodiu diluat in putina apa.

Spre exemplu se tamponeaza dimineata si seara regiunea axilelor cu o solutie obtinuta din 2 linguri bicarbonat la 100 ml apa si se mentine tratamentul minim o saptamana. Aceste solutii naturale vor reduce si excesul transpiratiei.

4. Regimul de viata

Persoanele care sufera de hiperhidroza au nevoie de un regim de viata cat mai sanatos. Se recomanda renuntarea la tutun,alcool si cafea care stimuleaza secretia glandelor sudoripare.

Deasemenea se recomanda evitarea alimentelor picante,prajite,afumate.

O dieta bazata pe produse animale va duce la producerea unei transpiratii urat mirositoare, prin cresterea cantitatii de uree eliminata prin transpiratie. Se recomanda o hrana cat mai naturala bazata pe sucuri si salate de legume si fructe.

Hidratarea este extreme de importanta si nu trebuie neglijata, atat datorita riscului deshidratarii prin transpiratia excesiva cat si pentru a combate mirosul neplacut la transpiratiei.

5. Ceai

Ceaiul simplu de salvie este deosebit de util in combaterea transpiratiei excesive. Se consuma o cana pe zi, dimineata, pe stomacul gol, timp de o luna.

Ceaiul de menta este indicat pentru combaterea mirosului neplacut al transpiratiei.

6. Ulei de levantica

Uleiul de levantica se adauga in apa de baie si se fac spalaturi in zonele afectate 15-20 minute.

7. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu se poate adauga in apa de baie, 2 lingurite in 2l apa si se fac spalaturi generale (sau locale cu o solutie mai concentrata), timp de 15-20 minute.

8. Bumbac

Materialul din care sunt confectionate hainele in cazul persoanelor care se confrunta cu transpiratia excesiva trebuie sa fie cat mai natural, din bumbac.

Fibrele sintetice blocheaza perspiratia normala a pielii si favorizeaza cresterea temperaturii si transpiratia excesiva.

9. Zinc

Zincul ajuta la combaterea mirosului neplacut al transpiratiei dar si la eliminarea transpiratiei excesive.

Se poate administra sub forma de suplimente sau din surse naturale: fructe de mare, stridii, germeni de grau, seminte de dovleac, usturoi.

10. Pudră

Pudra de talc sau pudra pe baza de argila naturala se poate folosi pentru evitarea transpiratiei excesive si poate inlocui antiperspirantul.

 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.