29 noiembrie 2021 - 22:39

10 reguli de aur pentru fermele Bio de lapte

vaci_lapte+iDupă cum se știe, agricultura și zootehnia Bio își au regulile lor precise după care pot funcționa. Atât legislația europeană, cât și cea națională, sunt foarte stricte în privința condițiilor de acreditare și funcționare  a fermelor de acest gen, precum și de comercializare a producției obținute. Cu toate acestea, specialiștii din domeniu vin mereu cu sfaturi suplimentare, pentru aceia care doresc să dezvolte o afacere de acest gen. Iată, mai jos, ”10 reguli de aur pentru fermele Bio de lapte”, reguli stabilite de specialiștii asociației britanice ”Care2”:

  1. Eliminați antibioticele -Animalele crescute organic nu trebuie să fie hrănite cu adaos de antibiotice sau alte medicamente obținute artificial. Mai mult, produsele de origine animală certificate ”bio” nu trebuie să provină de la animale modificate genetic. Animalele trebuie crescute într-un mediu sănătos, hrănite exclusiv natural. Unii specialiști afirmă că animalele din fermele Bio sunt chiar mai sănătoase decât cele din fermele industriale.
  1. Protecția împotriva ”Bolii vacii nebune” – Practica alimentară a bovinelor trebuie aplicată în așa fel încât să elimine orice risc al encefalopatiei spongiforme, o boală îngrozitoare care distruge sistemul nervos central și creierul animalului, boala putând fi transmisă și la om. În cazul transmisiei, boala are o perioadă de latență foarte lungă. Animalele trebuie hrănite de 100 % ecologic, fără aditivi de origine animală.
  1. Asigurarea unui tratament etic al animalelor – Animalele nu trebuie tratate precum niște mărfuri, ținute în țarcuri, acolo unde nu au posibilitatea să se miște liber. În acest sens, trebuie asigurat accesul la pășunatul liber, dar și a unui pășunat variat.
  1. Asigurarea cerinței ”free” – Derivată din condiția nr. 3, asigurarea cerinței de libertate este esențială, animalele având astfel ocazia să petreacă mai mult timp în aer liber, curat. După cum se știe, calitatea laptelui va fi mult mai bună.
  1. Utilizarea gunoiului de grajd – Se produce atât de mult gunoi de grajd, încât absența unui management eficient poate fi dăunător și pentru om și pentru animalele din fermă. De aceea, utilizarea gunoiului de grajd, provenit de la animale hrănite ecologic, ca fertilizator natural al pășunilor, va conduce la o producție de calitate și la menținerea sănătății animalelor. Totodată pășunatul liber asigură fertilizarea directă a pășunilor.
  1. Animalele sunt parte integrantă a fermelor – Există tendința de a considera că laptele este elementul cel mai important al fermei. În realitate, animalele sunt cel mai important element. Un efectiv sănătos va realiza o producție de lapte de înaltă calitate, iar laptele sau, acolo unde există mici unități de procesare, produsele lactate, vor fi considerate ”marfă destinată comercializării”.
  1. Eliminarea utilizării substanțelor chimice – Ingrășămintele sintetice și pesticidele care nu sunt folosite la obținerea produselor alimentare sau la terenurilor trebuie eliminate total. Reziduurile chimice, aum ar fi DDT, PCB, dioxina sau pesticidele se poat regăsi în grăsimile animale. În plus, și fermierii sunt expuși la efectele nocive ale acestor substanțe. O fermă Bio asigură un echilibru sănătos al fermei, rotația culturilor și utilizarea tehnicilor naturale pentru îmbunătățirea fertilității solului. (Integral pe fabricadelapte.ro)