1 milion de lei pentru înfiinţarea a şapte întreprinderi sociale „verzi”

15

Programul Green Entrepreneurship, iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabilă a unor zone cu moştenire naturală şi culturală semnificativă, care, exploatată responsabil şi durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizaţiilor implementatoare şi comunităţilor locale.
Modelul se bazează pe înfiinţarea de către ONG-uri active în domenii precum protecţia mediului şi dezvoltarea comunitară a unor întreprinderi sociale care să folosească profitul în beneficiul comunităţii locale, conservării patrimoniului natural şi cultural, dezvoltării economice, precum şi pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a organizaţiilor participante în program.

Programul a demarat în 2011, cu o etapă în care reprezentanţii organizaţiilor implicate au primit sprijin pentru întocmirea planurilor de afaceri. IncreasePe baza evaluării planurilor de afaceri, Şapte organizaţii au obţinut fiecare, finanţare în valoare de 150.000 RON. Planurile de afaceri au fost evaluate atât de către un comitet de evaluare al programului cât şi de un grup de voluntari format din oameni de afaceri şi persoane cu expertiză financiară.

Pe lângă suportul financiar, programul a oferit training şi asistenţă în faza de dezvoltare a planului de afaceri şi oferă know how şi consultanţă pe toată perioada implementării acestora prin intermediul celui de al treilea partener în cadrul programului, Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare.

Ideile de afaceri şi organizaţiile care au obţinut finanţare în cadrul programului sunt:

Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni (Remetea, jud. Bihor) Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor va amenaja peştera Meziad şi va organiza tururi ghidate pe traseul amenajat cu o lungime de 1.010 metri. Începând cu al doilea an de activitate se preconizează şi oferirea de servicii de petrecere activă a timpului liber, în cadrul unui parc de aventură.

Centrul de Ecoturism Rowmania (Crişan, jud. Tulcea) Întreprinderea socială este dezvoltată prin intermediul unui parteneriat dintre Asociaţia de Ecoturism din România şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, şi va oferi programe de ecoturism în Delta Dunării, Increaseva înfiinţa trasee tematice şi va dezvolta o reţea de centre de închiriere de bărci. Localitatea Crişan va fi punctul de pornire unde se va deschide primul centru de ecoturism şi închiriere de canotci.

Manufactură de procesare a fructelor de pădure şi a ciupercilor (Zetea, jud. Harghita) Asociaţia Székelygyümölcs – Asociaţia Pomicultorilor şi prelucrătorilor de fructe din Odorhei va iniţia o întreprindere socială în domeniul procesării şi comercializării fructelor de pădure şi a ciupercilor. Afacerea va urmări pe lângă scopul comercial, şi dezvoltarea şi implementarea unui sistem inovativ de exploatare a pădurilor precum şi un obiectiv social şi anume creşterea veniturilor pentru comunităţile de romi din zonă.

Antreprenoriat social pe Drumul Verde al Moştenirii Maramureşene (Baia Mare, Maramureş) Asociaţia Ecologic urmăreşte dinamizarea ofertei turistice a regiunii Maramureş prin completarea serviciilor existente cu activităţi specifice de ecoturism cum ar fi vizite ghidate pentru observarea naturii, vizite de o zi la meşteri şi producători locali precum şi pachete turistice interactive cu o durată de mai multe zile.

Propark în sprijinul patrimoniului natural şi cultural al României. (Braşov) Fundaţia Propark va dezvolta o întreprindere socială ce va oferi patru tipuri de servicii (cursuri, consultanţă, tabere educative şi oportunităţi de voluntariat corporatist), toate în beneficiul ariilor protejate din România.

Wild Time Green Tour Asociaţia Agent Green îşi propune să dezvolte o întreprindere socială care să promoveze turismul ecologic, responsabil şi durabil în zona Parcului Naţional Retezat şi în împrejurimile acestuia pe baza unui management corespunzător în vederea protejării ecosistemelor şi comunităţilor locale.
Increase
Investiţie în tehnologii noi pentru păstrarea tradiţiilor (sat Hiliţa, comuna Costuleni, jud. Iaşi) Asociaţia Pomiviticolă Hiliţa îşi propune procesarea şi valorificarea producţiei locale de fructe precum şi promovarea produselor tradiţionale (gemuri, compoturi, dulceţuri) care nu conţin conservanţi sau substanţe nesănătoase.

Se preconizează că cele şapte mici afaceri iniţiate să genereze 25-30 de locuri de muncă noi, plus alte câteva zeci de locuri de muncă temporare, şi în acelaşi timp să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor economice ale altor 60-100 de producători şi prestatori de servicii locali.

Citește și

Cmentariile sunt închise