1.000 de case tradiţionale din Transilvania ar putea fi restaurate printr-un program al unei banci

84

casaungAsociaţia Monumentul şi BCR Banca pentru Locuinţe au lansat un program de credite pentru restaurarea caselor tradiţionale din Transilvania.

„BCR Banca pentru Locuinţe şi-a propus ca temă cum să alcătuiască o construcţie financiară în zonele unde nu există o expertiză financiară. Aceasta este în zona satelor şi am construit o soluţie împreună cu Global Heritage Fund. Concret, fiecare proprietar care are un asemenea proiect se adresează partenerului nostru, Asociaţia Monumentum. Aceasta va face evaluarea, gratuit, iar noi facem pasul următor şi vedem necesarul de finanţare. Avem un credit în condiţii speciale, la o dobândă foarte mică, de 4,4%, sub dobânzile actuale din piaţă, iar toate celelalte costuri, inclusiv cele de evaluare au fost eliminate, pentru că noi credem că avem de-a face cu o populaţie în zona rurală care nu are fonduri foarte mari. Singura condiţie pe care o punem este ca lucrările de construcţie să fie făcute conform cu regulile de restaurare. Dacă avem un peisaj rural frumos dezvoltat, acesta poate fi generator de dezvoltare şi în alte domenii, cum este turismul”, a declarat Carmen Schuster, vicepreşedintele BCR – BpL.

Programul va începe în prima fază cu satele din zona Braşov, Sibiu, Târgu Mureş şi vizează 250 de case din 180 de localităţi.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Monumentum, Eugen Vaida, a declarat că şi-a propus ca prin programul lansat de BCR BpL să fie reabilitate cel puţin 1.000 de case. „Ne-am propus o ţintă de 1.000 de case în perioada următoare, în programul de restaurare. Ne interesează peisajul cultural şi prezervarea acestuia. Ne interesează, de asemenea, ca locuitorii din zonele cu case tradiţionale să ajungă la un standard de confort modern. Sistemul creditului anticipat de la BCR – Banca pentru Locuinţe este strict dedicat acestui program. Am salvat cel puţin 25 la sută din fondul tradiţional în acest an, pentru că nu s-a mai intervenit cu restaurări neautorizate. Am acţionat pentru prezervarea învelitorilor de case din Transilvania, unice în Europa, cu inscripţionări pe ţiglă, care arată garanţia de peste 200 de ani pe care o oferă aceste ţigle, faţă de ţiglele industriale, la care garanţia este de 30 de ani”, a declarat Vaida.
Acesta a precizat că au fost începute lucrările de construcţie la o ţiglărie la Acoş, cu ajutorul Alteţei Sale regale, prinţul Charles, şi al Global Heritage Fund. „Lansez un apel public către Executivul român să subvenţioneze conservarea caselor tradiţionale. Aşa cum avem subvenţii pentru animale sau agricultură, ar trebui să avem subvenţii şi pentru case. În Germania subvenţia este între 50% şi 60% din
valoarea termopanului de lemn folosit la renovarea caselor tradiţionale”, a subliniat preşedintele Asociaţiei Monumentum.
Asociaţia a desfăşurat anul acesta, în cadrul proiectului „Veni, Vidi, Viscri”, o lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Global Heritage Fund, un atelier la Viscri (judeţul Braşov), dedicat proprietarilor de case tradiţionale care vor să-şi restaureze clădirile tradiţionale pe care le deţin sau să-şi îmbunătăţească gradul de confort în acest tip de locuinţe.
Astfel, peste 900 de proprietari de case cu valoare patrimonială din sudul Transilvaniei au descoperit multiplele beneficii ale protejării reale a patrimoniului imobil în sens larg, cuprinzând atât casele vechi, tradiţionale, cât şi peisajul cultural în sine, unic în Europa. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise