Detaliile privind reforma PAC sunt încă nerezolvate

28

taransitractor

Miniștrii Agriculturii se vor reuni luni, 23 septembrie la Bruxelles, pentru a încerca să iasă din impasul ultimelor detalii bugetare care au mai rămas de pus la punct în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Reprezentanții Statelor Membre și negociatorii Parlamentului European au ajuns pe 26 iunie la un acord în privința PAC pentru 2014 – 2020, dar nu au fost stabilite elementele de legătură cu bugetul pe termen lung al UE pentru această perioadă.

Cele mai importante aspecte care vor fi dezbătute la întâlnirea de săptămâna viitoare vor fi legate de problema degresivității, transferarea fondurilor între pilonii pentru plățile directe și dezvoltare rurală, precum și nivelurile de cofinanțare și alocările naționale.

În cursul întâlnirii desfășurate la începutul acestei săptămâni între europarlamentari și reprezentanții Statelor Membre s-au realizat progrese nesemnificative. Paolo de Castro, care prezidează comitetul pentru agricultură al Parlamentului European a arătat într-o scrisoare deschisă că pe 30 septembrie comitetul său va vota întregul pachet referitor la PAC, chiar dacă părțile prezente la discuții nu au ajuns la un acord deplin.

“Situația ar putea genera oarecare incertitudini legale, ale căror efecte vor fi dificil de pronosticat. După cum am arătat în luarea de cuvânt din cadrul consiliului informal pentru agricultură, desfășurat la Vilnius, Parlamentul în calitatea sa de co-legislator are dreptul să negocieze toate aspectele reformei PAC”, a notat Paolo de Castro.

Pe de altă parte însă, Dacian Cioloș, comisarul pentru Agricultură s-a arătat “mulțumit că Parlamentul European a dat semnale puternice de flexibilitate”. Comisarul european a adăugat că este important ca în zilele următoare Statele membre să demonstreze aceeași flexibilitate și să se ajungă la un rezultat final până la sfârșitul lui septembrie, astfel există riscul ca anumite plăți să nu poată fi făcute în 2014. (Sursa: recolta.eu)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise