ZOOTEHNIA PERFORMANTĂ ȘI ROLUL ASOCIAȚIILOR CRESCĂTORILOR DE ANIMALE

scurt tratat de asociere în domeniul creșterii animalelor

Agricultura de performanță în România începe să îți facă simțită prezența din ce în ce mai mult. Crescătorii de animale au priceput că fără asociere, tehnologii și utilaje moderne, genetică performantă nu se poate face o afacere profitabilă.

Agro TV încurajează toate aceste lucruri și de aceea căutăm oameni care fac, aplică toate aceste lucruri. Unul dintre ei este și Ovidiu Petru Giosanu, angajat ca și Inginer Controlor in zona Falticeni si Gura Humorului la Asociația Crescătorilor de Animale( A.C.A.) ,,Operatorul I.A. „ – județul Neamt.

Absolvent al Facultății de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii ,,Stefan cel Mare’’ din Suceava apoi absolvent de master la USAMV Bucuresti

În prezent Ovidiu nu s-a oprit din studiu și este masterand la Facultatea de Zootehnie din cadrul USAMV Iasi.

Dialogul cu el a ajuns forte repede la ceea ce face el,acum, în cadrul Asociației adică importanța Controlului Performantelor Producției de Lapte la specia Bovine (COPL).

Ovidiu Giosanu: Asociatia are drept scop apararea intereselor in sectorul de crestere si ameliorare a animalelor, ridicarea nivelului profesional al membrilor sai, nu are caracter politic, sindical sau religios.

Asociatia a fost acreditata de catre M.A.D.R. si A.N.Z. conform H.G. 834/2010, O.M. 18/2006 si O.M. 19/2006 pentru efectuarea serviciului de determinare a calitatii genetice a raselor de animale la specia taurine, cu nr 26/04.11.2013.

Asociatia are incheiate contracte de colaborare cu un numar de 1798 fermieri si un numar  de animale cuprinse in COPL de 22203 capete.

Reporter Agro TV: Ce trebuie să facă crescătorul de animale care dorește un control oficial?

Ovidiu Giosanu: Crescatorul care doreste să supuna efectivul de vaci Controlului Oficial Al Producţiei de Lapte trebuie să facă o solicitare scrisă (cerere tip) la organizaţia acreditată să efectueze controlul oficial.

Pentru a beneficia de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) crescatorul de animale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: – toate bovinele din ferma sa fie individualizate si inregistrate conform sistemului oficial; sa utilizeze insamantarea artificiala sau monta naturala cu tauri autorizati rasa pe rasa; sa permita efectuarea controlului oficial la intregul efectiv de animale din ferma ; mulsul sa fie mecanic la bidon, la conducta sau sala de muls; sa detina un registru de de ferma la zi care sa cuprinda aspecte legate de insamantari , reproductie si miscarea animalelor din ferma.

Crescatorul de animale are dreptul sa solicite eliberarea de certificate de origine pentru animalele cuprinse in controlul performantelor.

Reporter Agro TV: Cât de ușor sau dificil este să stabiliți o întâlnire cu fermierul pentru control?

Ovidiu Giosanu: Eu ca si inginer controlor  trebuie sa-mi respect graficul de control metoda AT4, sa sun fermierul inainte  pentru a stabili ora de muls,  ajung in ferma cu cel putin 30 de minute de inceperea mulsului, asist la pregatirea acestuia (intre timp imi pregatesc aparatura de prelevare in cazul de fata  aparatul de masurat Milk Meter acreditat de ICAR ), după care verific crotaliile auriculare, daca este cazul consemnez vacile absente la muls si cauza lipsei, cosemnez evenimentele care au avut loc de la ultimul control respectiv insamantari artificiale (I.A.), fatari, intarcari, avorturi, iesiri dupa toate cele mentionate mai sus incep controlul propriu-zis prelevez proba de lapte intr-un flacon de 50ml in care se afla pus agentul de conservare  , masor cantitatea de lapte apoi agit flaconul pentru omogenizare, dupa ce mi-am descarcat toate datele in buletinul de control un exemplar semnat de mine ramane la fermier iar cel semnat de fermier ramane la mine. Trimit probele de lapte si a datelor de control catre laboratorul de analiza pentru controlul calitativ.

Reporter Agro TV: Lucrurile sunt clare pentru crescătorii de animale sau au multe înrebări?

Ovidiu Giosanu: Cei care eliberează adeverintele pt apia  si pt schimbare rasa sunt tot registrele. Asociația COPL  e cea care face controlul cu prelevarea laptelui   a datelor, introducerea lor, încheierea contractelor,  informarea fermierilor. Fermieri confundă și cred că tot noi eliberăm adeverintele.

Reporter Agro TV: Cine și cum se face supracontrolul?

Ovidiu Giosanu: Supracontrolul se face fara a preveni proprietarul sau controlorul si din partea Asociatiei avem angajat pe supracontrol un specialist in zootehnie si de la OJZ si de la Registre …noi controlorii putem avea supracontroale de la toate 3 conform graficului avizat de OJZ si in cazul in care nu este gasit la control, controlorul,  asociația poate avea de suferit.

 

Reporter Agro TV: Mulțumim și ne bucură faptul că sunteți unul din tinerii care încearcă să nu părăsească țara, care vrea să își facă un rost aici și un nume în domeniul zootehnic. Spor.

Ovidiu Giosanu: Mulțumesc și vă invit să ne vizitați Asociația.

Reporter Agro TV: Vom fi prezenți și la dumneavoastră în zonă pentru că Agro TV este peste tot acolo unde se fac lucruri bune în Agricultura românească.

 

 

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise