Un nou instrument pentru gestiunea riscului în agricultură, anunțat de Dacian Cioloș

pamantconstantin

Agricultorii români vor avea la dispoziţie din 2014 un nou instrument pentru gestiunea riscului în agricultură, care va fi susţinut financiar prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

„Un instrument nou pe care vi-l propunem este legat de gestiunea riscului în agricultură şi care poate fi susţinut din PNDR. Să zicem, de exemplu, că LAPAR îşi constituie un fond mutual pentru situaţii în care veniturile sunt reduse substanţial, fie datorită unor calamităţi naturale fie datorită variaţilor de preţuri pe piaţă şi constituie acest fond mutual. În momentul în care utilizaţi fondul mutual ca să compensaţi pierderile, la un euro din fondul mutual constituit de dumneavoastră puteţi lua 65 de eurocenţi din PNDR. Fondul plăteşte un euro pentru agricultor şi agricultorul primeşte un euro şi 65 de cenţi. Nu cred că există în lume bancă care poate să dea o dobândă de genul acesta, de 65%, bani puşi deoparte pentru situaţii dificile. Gândiţi-vă cum se pot face unul sau mai multe fonduri mutuale la nivel naţional”, le-a explicat comisarul european agricultorilor români.

Cioloş a precizat că un alt element nou în PNDR 2014-2020 este faptul că se vor putea susţine financiar proiecte de inovare şi cercetare aplicate în producţie.

„Puteţi folosi investiţii sau surse financiare din PNDR pentru a face legătura între dumneavoastră ca producători şi instituţii de cercetare de stat şi private. Pentru prima dată avem o linie bugetară specifică pentru cercetarea în agricultură la nivel european”, a spus Dacian Cioloş. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise