SURSELE ALTERNATIVE DE ENERGIE SI RECICLAREA, ADUC PROFITURI STABILE FERMIERILOR DISPUSI SA INOVEZE

Un producător olandez de tomate folosește deșeurile de plante de tomate și astfel devine independent de utilizarea combustibililor fosili. Reciclarea atrage atenția si în horticultură. Ted Duijvestijn, cultivator olandez de tomate din Pijnacker (Oostland), ar dori să maximizeze utilizarea deșeurilor și să crească eficiența utilizării resurselor. El împărtășește inovația sa cu privire la aceasta: “Ne îndreptăm către o economie circulară, în care sustenabilitatea și inovația socială joacă un rol-cheie. Este foarte important să ne concentrăm atenția asupra acestui viitor și trebuie să începem acum.”

În colaborare cu diverși producători, oameni din industrie și cu cercetători și studenți la universități, Duijvestijn explorează unde poate inova și ce poate îmbunătăți pentru a realiza un sistem de reciclare in horticultură. Utilizarea apei, de exemplu, este un subiect foarte potrivit pentru soluțiile circulare. “Scopul nostru este de a reutiliza 100% apa,” spune Duijvestijn. Principalul furnizor de apă este apa de ploaie colectată de pe acoperișurile serelor. Excesul de apă de ploaie în timpul iernii este stocat într-un rezervor pentru utilizare în timpul verii.

În continuare, Duijvestijn este convins că se pot face mult mai multe cu așa-numitele fluxuri de deșeuri verzi, cum ar fi tulpini reziduale și frunze de plante și fructe și legume neutilizabile. “Explorăm modul în care putem obține mai mult din deșeurile recoltelor – le vedem ca pe un combustibil sau ca resursă pentru dezvoltarea produselor”, ne mai spune. El experimentează ambalarea produsului in frunze de roșii și crearea unei cutii care este parțial făcută din tulpinile plantelor de tomate. “Folosim ambalaje atât din carton, cât și din hârtie. Am crezut că ar fi minunat să ne putem face propriile noastre ambalaje cu fibre din frunzele plantelor noastre de tomate. Acum provocarea este de a crește. Până acum am produs 50.000 de pachete dar ar trebui să producem 500 de milioane pentru a avea un impact.”

Nu se oprește acolo, Duijvestijn a dezvoltat, de asemenea, o mașină de uscare durabilă pentru un plus de randament : “Când avem un surplus de recoltă și când mașinile noastre produc o căldură excedentară, mașina usucă roșiile. Vom folosi aceste produse pentru a comercializa o marcă de roșii uscate în cuptor și pasta de rosii.”

Duijvestijn continuă să studieze tema căldurii prin explicarea unei alte acțiuni circulare: energia geotermală. “Există căldură și energie stocată în scoarta planetei”, spune el. “În 2012, am săpat un puț de 2300 de metri adâncime. Acesta oferă acces la apă caldă și acum putem să pompam apa și să folosim căldura iar apoi să  injectam apa răcită inapoi în sol”. Pentru a realiza acest proiect geotermic, Duijvestijn a lucrat împreună cu geologi și studenți ai Universității Delft, în departamentul de minerit. “Cunoștințele lor de ultimă oră au fost incredibil de interesante, ne-au învățat multe.” Acum, Duijvestijn Tomaten încălzește 19,5 ha de sere și mașina lor de uscare utilizeaza energie geotermală.

“În continuare, dorim să furnizăm excesul de căldură reziduala unui district învecinat”, spune Duijvestijn. “Este un demers perfect pentru afaceri. Nu numai ca fiind o sursă suplimentară de venituri, ci și ca fiind stabilă. Acest lucru este binevenit, mai ales după ce am văzut si vremuri în care prețurile la tomate s-au prăbușit.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole