Sibiu: Măsuri pentru prevenirea apariției de noi focare de Boala Limbii albastre

61

vacuteiulieDirecția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a stabilit un set de măsuri în care sunt implicați personalul din rețeaua sanitară veterinară, autoritățile locale și crescătorii de animale, pentru prevenirea problemelor ce apar în urma efectuării de tranzacții cu animale, în urma cărora ar putea apărea noi focare de boli, în special de boala limbii albastre. Aceste măsuri sunt:

— Atenționarea factorilor implicați, respectiv fermierii, operatorii economici, asociațiile de crescători de animale prin instruiri, prin materiale informative difuzate prin mass media și prin medicii veterinari oficiali.

— Supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor, prin controale la exploatațiile comerciale și în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației.

— Comunicarea, imediată, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți și a medicilor veterinarii oficiali, despre modificările care apar în starea de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, sau înregistrarea de animale moarte;

— Efectuarea acțiunilor de dezinsecție, dezinfecție în adăposturile cu animale și în zonele unde este indentificată prezența țânțarilor.

— Controale privind respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protecție și bunăstare a animalelor din exploatațiile comerciale și exploatații nonprofesionale din gospodăriile populației.

— Crescătorii de animale să achiziționeze și/sau să înstrăineze animale numai identificate, cu documente sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor cu pașaportul acestora.

— Supravegherea permanentă a mișcărilor de animale receptive pe plan național și în spațiul intracomunitar. Este monitorizat, în conformitate cu normele U.E., comerțul intracomunitar și importul — exportul, cu bovine și ovine pentru prăsilă și pentru îngrășat.

— Aplicarea măsurilor prevăzute de Regulamentul Comisiei Europene nr.394 /2008, referitoare la deplasarea animalelor din speciile receptive (bovine, ovine și caprine) provenite din zonele de restricție din țară și din statele europene unde au fost semnalate cazuri de boală.

— Crescătorii de animale care au ca activitate comerțul cu animale din statele europene sau țări terțe au obligația să obțină acordul autorității sanitare veterinare județene.

— Interzicerea organizării de târguri de animale din specia bovină și ovină-caprină, în prima etapă, până la data de 5 octombrie 2014.

— Controale permanente în zonele cu risc epidemiologic, acțiuni care impun și verificarea mijloacelor de transport animale, privind respectarea normelor de bunăstare, existența documentelor specifice și a condițiilor în care se asigură igienizarea la îmbarcarea, debarcarea și transportul animalelor, în colaborare cu personalul din I.P.J. Sibiu

— Supravegherea serologică prin afluirea de probe de sânge recoltate de la animalele receptive, din:

* 4 puncte țintă de supraveghere stabilite la, Brădeni, Bratei Miercurea, Nocrich (zone considerate favorabile dezvoltării vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, țânțari)

* zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine și caprine;

* zonele de liziere a pădurilor prin capturarea țânțarilor cu captatoare speciale.

Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu au efectuat în cursul lunii august 2014, controale în 5 târguri de animale, 2 abatoare, patru centre de colectare animale (bovine, ovine), 28 exploatații comerciale cu animale, 115 exploatații ale gospodăriilor populației și două controale în trafic pe trasee cu drumuri naționale, în colaborare cu personalul I.P.J. Sibiu.

Deși D.S.V.S.A Sibiu a atenționat permanent crescătorii de animale prin întâlniri organizate, prin adrese și comunicate în mass-media, privind condițiile legale pentru mișcarea și comercializarea animalelor, în urma controalelor efectuate s-a constatat că unii proprietari de animale încalcă aceste prevederi prin:

* transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzător și care nu asigură confortul specific speciei de animale,

* mișcarea animalelor din exploatații, neidentificate cu documente sanitare veterinare incomplete (document de mișcare, pașaport pentru cabaline și bovine)

* comercializarea animalelor în târguri, sau în locuri neautorizate, fără documente sanitare veterinare care să ateste avizul mișcării și starea de sănătate a animalelor respective,

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 20 amenzi contravenționale în valoare de 12.600 lei, la o exploatație cu animale la 15 proprietari și 4 transportatori de animale.

În situația epizootologică existentă, se impune respectarea acțiunilor specifice stabilite și coordonate de conducerea D.S.V.S.A Sibiu, în colaborare cu personalul din cadrul altor autorități județene, de către toți crescătorii de animale și asociațiile de profil, având în vedere că la această dată județul nostru este îndemn față de această boală.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult