S-a reusit clonarea principalei gene a orezului, rezistenta la temperaturi inalte

Cercetători de la Academia chineză de ştiinţe au reuşit să separe şi să cloneze principala genă a orezului, rezistentă la temperaturi ridicate.

Odată cu agravarea schimbării climei la nivel global, din ultimii ani, apar tot mai frecvent temperaturi extrem de ridicate. Potrivit estimării instituţiilor prestigioase, în secolul al XXI-lea, temperatura înaltă va deveni unul din principalii factori care va ameninţa securitatea cerealieră. Orezul constituie principala cereală pentru cel puţin jumătate din populaţia mondială. Realizarea menţinerii producţiei stabile în condiţii cu temperaturi ridicate şi cultivarea noilor soiuri de orez care să reziste în aceste condiţii au semnificaţii strategice majore.

În ultimul timp academicianul, Lin Hongxuan şi echipa pe care o conduce la Academia chineză de ştiinţe a realizat cu succes separarea şi clonarea principalei gene a orezului care să reziste la o temperatură ridicată, relatează Radio China Internaţional (RCI). Rezultatul cercetării va creşte rezistenţa plantelor agricole la temperaturi înalte.

În China, orezul este cea mai importantă cultură cerealieră, cultivată în aproape toate zonele ţării. În regiunile nordice orezul se cultivă şi se recoltează o dată pe an, în sud însă se obţin două sau chiar trei recolte pe an. Desigur în China se cultivă şi grâu, porumb şi alte cereale, ovăz, orz, mei şi sorg etc.

Orezul este pe locul trei ca producţie, după porumb şi grâu. Este hrană pentru mai mult din jumătate din populaţia planetei. Plantaţiile de orez sunt răspândite, peste tot în lume, pe aproximativ o suprafaţă de 153 de milioane de hectare, cu o producţie de peste 400 milioane de tone. Cele mai mari suprafeţe plantate sunt în India, China, Indonezia, Bangladesh şi Thailanda. Producţia de orez din China depăşeşte producţiile din India, Indonezia, Bangladesh şi Thailanda.

Thailanda a devenit de anul trecut, din nou, primul exportator la nivel mondial al orezului, înlocuind India, ţară care a fost afectată de cantitatea redusă de precipităţii în anotimpul musonilor. Un oficial din cadrul Ministerului Comerţului din Thailanda a precizat că volumul exportului a fost estimat la 10 milioane tone în anul curent, apropiat de recordul din 2011, de 10,6 milioane tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole