România blochează importurile de roșii din Turcia

rosiiexportExportatorii turci de legume şi fructe s-au arătat nemulțumiți de “divergențele” dintre România şi Turcia privind securitatea alimentară, cu efect asupra exporturilor şi importurilor, potrivit recolta.eu. Cel mai recent sector afectat este cel al importurilor de roșii, care sunt supuse unui adevărat blocaj.

Vameșii români, “victime colaterale” în acest război, se plâng că după ce autoritățile române au decis să fie controlate toate transporturile de legume şi fructe din Turcia, pentru a se verifica nivelul de îngrășăminte şi pesticide, activitatea lor este mult îngreunată. Nu atât volumul de muncă este principalul motiv de nemulțumire, cât faptul că după ce sunt prelevate probele pentru analize, multe TIR-uri turcești dispar cu tot cu încărcătură.

Situația a fost generată de identificarea unui transport de fructe cu un conținut mare de pesticide, provenite din Turcia. Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a explicat că în timpul iernii piaţa din România este dominată de legumele şi fructele turcești. Una dintre probleme este că în această țară se folosesc multe substanțe chimice pentru a spori recoltele. În plus, demnitarul român a precizat că prețul la roșii declarat în vamă este de zece ori mai mic decât cel cerut pe piaţă.

„Importurile turcești de produse alimentare sunt de numai 100 milioane de euro, în condițiile în care piaţa este invadată de legumele şi fructele turcești. Nu poate fi decât evaziune fiscală”, a completat Achim Irimescu.

Exportatorii turci de legume şi fructe, interesați de piaţa din România au solicitat sprijinul înalților demnitari pentru a interveni în favoarea intereselor comerciale.

„Pe 22 martie, ministrul turc al Justiției va fi prezent la București, cerând o întrevedere cu ministrul român al Agriculturii, pentru a găsi soluţii de reglementare a situației”, a spus Irimescu.

Sursa: http://www.recolta.eu/romania-blocheaza-importurile-de-ro-ii-din-turcia/

Citește și

Cmentariile sunt închise