Riscuri critice in cresterea suinelor

Potrivit legislației europene, activitatea din fermele de creștere a suinelor trebuie să se desfășoare strict sum semnul Sistemului de Analiză a Riscului prin Punctele Critice de Control-FSIS, care este o abordare științifică a procesului de control, în general, și a procesului de autocontrol, în particular. Sistemul este conceput pentru a preveni problemele care pot avea loc, prin asigurarea faptului că tehnologiile sunt aplicate corect iar verificările se efectuează în orice punct de productie în care poate avea loc un risc sau o situație critică. Riscurile includ contaminarea biologică, chimică sau fizică. În acest scop, FSIS a elaborat Modele Generice pentru fiecare proces. Modelele Generice au fost revizuite și îmbunătățite, de la publicarea inițială, dar ele nu se intenționează a fi folosite ad-literam, fiind adaptate condițiilor specifice fiecărei ferme în parte. Cu toate acestea, există încă numeroase alte puncte critice, față de care specialiștii fac avertizări, precum cele cuprinse în studiul ”Welfare Issues for Pigs”, publicat de Compassion in World Farming, și din care vă prezentăm principalele idei.

Condiții optime de gestație

În cea mai mare parte a lumii, este frecvent ca scroafele gestante să fie ținute în ”casete de gestație”, pentru întreaga lor perioadă de gestație, de 16 săptămâni. O casetă de gestație este o cutie sau o cușcă de metal, de obicei, cu o podea goală, cu grătar, care este atât de îngustă încât scroafa nu se poate întoarce și nu poate decât să se ridice și să se culce cu dificultate. Tocmai de aceea, aceste casete au fost interzise în multe zone ale lumii. Ca urmare a presiunii consumatorilor, acum, o serie de ferme industriale le elimină în mod voluntar, după ce, din ianuarie 2013, au fost interzise în întreaga Uniune Europeană.

Cercetarea științifică arată că aceste casete de gestație provoacă suferințe fizice și psihologice la scroafe, inclusiv lamențe cauzate oaselor și mușchilor mai slabi, leziuni prin abraziune, probleme cardiovasculare, probleme digestive și probleme ale tractului urinar.

Tablourile de gestație indică de asemenea creșterea comportamentelor anormale, cum ar fi mâncarea înșelătoare și mușcăturile, ceea ce indică o frustrare severă și un nivel ridicat de stres, iar scroafele din casete pot prezenta un comportament asemănător depresiei clinice. Hrănirea este adesea restricționată în timpul sarcinii, determinând foamea cronică și creșterea în continuare a nivelului de frustrare.

În câteva săptămâni de la naștere, scroafele sunt inseminate din nou (adesea artificial), și își încep sarcina următoare. O scroafă comercială va produce în mod normal 10, până la 12 purcei pe an, iar timpul ei de ameliorare va dura aproximativ trei ani, înainte ca ea să fie vândută pentru sacrificare. Dar unele spații de alăptare restricționează sever circulația și împiedică motivația puternică a scroafei de a construi ”așternuturi”, înainte de fătare. Spațiul strâmpt împiedică scroafele să se poată îndepărta de purceii lor, dacă este necesar, de exemplu, în cazul în care aceștia mușcă, fiind comun ca purceii să aibă dinții tăiați, fără anestezie, pentru a reduce la minimum rănilile mameloanelor în timpul alăptării.

Ameliorarea durerii la castrare

Porcinele tinere sunt adesea ținute în spații aglomerate, pe podele din beton cu șipci, fără paie pentru așternut. Acești purcei nu au acces la exterior și nu vor avea niciodată aer curat sau lumină naturală. Ei nu sunt capabili să se comporte în mod natural și este probabil să fie plictisiți și frustrați, tinzând să se lupte și să se muște reciproc, provocând uneori vătămări grave. În plus, față de tăierea dinților, majoritatea purceilor au cozile andocate, pentru a descuraja mușcătura de coadă. Această procedură este dureroasă și provoacă deseori suferințe pe termen lung.

Stresul, boala și conflictul se produc adesea atunci când purceii sunt înțărcați brusc și sunt apoi amestecați cu porci tineri, necunoscuți. În majoritatea țărilor, aproape toți purceii de sex masculin sunt castrați. Acest lucru se face pentru a proteja împotriva unei atitudini violente, mai ales în cazul în care formulele nutritive sunt aditivate chimic, la pubertate, denaturând calitatea cărnii. În unele țări nu există restricții legale împotriva castrării porcilor, dar unele programe de certificare voluntară de bunăstare stabilesc când poate fi efectuată.

De exemplu, unele standarde aprobate pentru bunăstarea animalelor permit castrarea purceilor cu vârsta mai mică de 15 zile, iar standardele de bunăstare a parteneriatului global pentru animale (GAP), permit castrarea la mai puțin de șapte zile. Ameliorarea durerii nu este obligatorie. Însă, presiunea publică a condus la o declarație voluntară, menită să pună capăt castrării chirurgicale a porcilor, în UE, până în 2018. Ca un prim pas, începând cu anul 2012, țările europepe trebuie să asigure ameliorarea prelungită a durerii, în cazul castrării chirurgicale a porcilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole