Recomandările medicilor veterinari din Sibiu pentru apicultori

152

stupapicol Apicultura este sprijinită financiar de Guvernul Român, conform Programului Național Apicol (PNA) pentru perioada 2014 — 2016, prin alocarea de sume substanțiale respectiv, din fonduri europene și din bugetul national, după cum se arată într-un comunicat remis de Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu.

Activitatea cu albinele presupune, însă,  respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita anumite accidente sau modificări în starea de sănătate a albinelor, implicit a stupinei.

Albinele, ca și alte organisme vii, se pot îmbolnăvi de diferite boli. care prin mortalitatea pe care o produc, reduc numărul albinelor și prin aceasta familiile de albine se depopulează, devenind neproductive, pagubele materiale și financiare fiind însemnate atât pentru apicultori cât și pentru economia națională (dat fiind rolul major pe care îl au albinele în polenizarea culturilor entomofile)

Bolile albinelor se împart în boli contagioase, necontagioase și intoxicații.

— Bolile contagioase se grupează în:

* virotice (puietul în sac, boala neagră);

* bacteriene (loca americană, europeană, septicemia, paratifoza);

* micotice (ascosferoza, aspergiloza, melanoza);

* parazitare (nosemoza, amibioza, acarioza, brauloza, varooza, senotainioza, triunghiulinoza).

— Bolile necontagioase ale albinelor sunt reprezentate prin:

* puietul răcit;

* boala de mai;

* diareea albinelor;

* anomaliile mătcilor.

Intoxicațiile albinelor se pot produce cu : cu polen, cu nectar, cu miere de mană, cu medicamente, cu pesticide folosite pentru combaterea dăunătorilor.

Dăunătorii albinelor sunt: găselnița, fluturele ‘Cap de mort’, viespiile, lupul albinelor, furnicile, prigoriile, ciocănitorile, șoarecii.

În cadrul acțiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe lângă acțiunile specifice pentru fiecare boală, îl deține măsurile de profilaxie generală, din care pentru perioada de iernat, recomandăm următoarele:

— Alegerea vatrei de iernare, asigurând:

* să poată fi protejată de vânturile reci.

* să asigure liniștea necesară albinelor,

* să poată fi curățată ușor de zăpadă iar apa după dezgheț să se scurgă ușor (să nu băltească)

* protejarea de șoareci prin instalarea de grătare la urdiniș.

Supravegherea modului de iernare și starea familiilor de albine prin controale auditive (ascultare) fără a se recurge la deschiderea stupului:

* zumzetul moderat și uniform arată că familia de albine este în stare bună și că iernarea decurge normal;

* bâzâitul puternic arată că familia este în suferință;

* zumzetul slab, însoțit de zgomotul asemănător foșnetului frunzelor, înseamnă că familia este înfometată;

* când zumzetul este foarte slab sau nu se percepe aproape deloc, se va interveni, fără abuz însă, prin lovirea cu mâna a peretelui din față al stupului, iar dacă albinele răspund printr-un zumzet puternic, care însă încetează imediat, înseamnă că familia iernează în condiții bune.

— Îndepărtarea fără zgomot a zăpezii neafânate și a gheții de pe scândurelele de zbor ale stupilor și desfundarea urdinișurilor blocate de albinele moarte.

— Asigurarea și supravegherea zborurilor de curățire ale albinelor având în vedere că, în sezonul nefavorabil, albinele au capacitatea de a acumula în intestinul gros o cantitate importantă de excremente, care pot declanșarea diareei pe al cărei fond se pot instala boli grave, în special nosemoza, excremente care se vor elimina prin zboruri de curățire în zilele cu temperaturi de +12°C.

— Aprecierea modului de iernare a albinelor după aspectul diferitelor resturi, după cantitatea de albine moarte găsite pe jos, în fața urdinișului, după resturile scoase de pe fundul stupului și aspectul lor:

* mortalitatea crescută a albinelor atenționează faptul că familia a iernat cu prea multe albine-vârstnice;

* uzura organismului lor din cauza unor boli;

* prezența albinelor umede, mucegăite, arată că în stup este prea multă umiditate.

— Prezența obligatorie a apicultorului în stupină pentru a urmării modul de desfășurare a zborului, identificarea familiilor ce prezintă stări anormale și soluționarea altor situații constatate.

— Colaborarea permanentă cu serviciile sanitare veterinare și cu Asociația Crescătorilor de Albine din zonă.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult