Rata inflaţiei afectează dorinţa de cumpărare a românilor; multe persoane se bazează pe fructele şi legumele din grădinile proprii

30

rosiiecolog

Rata inflaţiei continuă să crească în România şi afectează dorinţa de cumpărare a românilor, situaţie în care multe persoane se bazează deja pe fructele şi legumele din grădinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.

„Una dintre cele mai sărace ţări din Europa continuă să se zbată cu date economice slabe. În primul trimestru al lui 2013, PIB-ul în România a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru şi 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata şomajului continuă încă să crească. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflaţiei urcă şi ea. (…) Aceasta afectează dorinţa de cumpărare a românilor. Multe persoane se bazează deja pe fructele şi legumele din grădinile proprii şi sunt afectaţi mai ales dacă urcă şi preţurile alimentare. Banii nu acoperă prea mult în afara articolelor esenţiale de zi cu zi”, se arată în document.

Potrivit acestuia, în cele mai multe ţări europene cetăţenii sunt încă obligaţi să îşi controleze finanţele îndeaproape şi să opereze un buget foarte strict.

Ultimele date ale Institutului naţional de Statistică arată că preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01%, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%. ( Integral pe AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult