Programul “usturoiul” da roade! Cat au crescut suprafetele cultivate

Nivelul ridicat al programului de minimis pentru usturoi, care din acest an a fost stabilit la 3.000 de euro pe hectar, a dus la creşterea suprafeţelor cultivate cu usturoi, în judeţul Mureş fiind deja şase cultivatori cu un total de 7,5 hectare, transmite AGERPRES.

“Avem programul de usturoi în 2019, în judeţul Mureş avem 6 cultivatori de usturoi, cu peste 30 de ari de culturi. În total avem circa 7,5 hectare de usturoi, în creştere faţă de anil trecut. Recomandăm consumatorilor să îl caute în toate pieţele şi să îl achiziţioneze, fiindcă este un usturoi cu calităţi excepţionale”, a spus şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DJA) Mureş, Ioan Rus.

Producătorii români de usturoi susţin că prin aceste subvenţii încep să câştige teren în faţa concurenţei chinezeşti şi turceşti, întrucât pot acoperi din ce în ce mai mult cererile de pe piaţă, însă deocamdată majoritatea producţiei este desfăcută în târguri, în pieţe şi în aprozarele mici.

Unul dintre cei mai mari producători de usturoi din judeţul Mureş, cu o suprafaţă de 4 hectare, este Emese Balazs, din Mădăraşu de Câmpie, care a reuşit să înfiinţeze prima plantaţie de usturoi mureşeană, cu două producţii anuale, o producţie de toamnă şi una de primăvară.

“Producem usturoi din sămânţă certificate. Secretul este să ai o sămânţă bună şi toamna să-l pui în pământ, fiindcă usturoiul plantat toamna se scoate în luna iunie. Noi l-am plantat în luna octombrie şi l-am scos anul acesta, în luna iunie. Şi usturoiul de toamnă a ieşit foarte frumos. Sămânţa este de-a noastră, de aici, se numeşte Messidor şi s-a acomodat cu clima, este o sămânţă certificată din Franţa. Producem usturoiul de toamnă pe patru hectare şi pe trei hectare producem usturoiul de primăvară. Deşi lumea devine tot mai modernă şi există comentarii cum că ar trebui să se renunţe la usturoi fiindcă miroase, oamenii cumpără cantităţi din ce în ce mari. Avem şi comentarii foarte bune pentru că lumea se bucură că se găseşte usturoi românesc şi de calitate. Pot spune cu mândrie că usturoiul este un antibiotic natural”, a declarat Emese Balazs pentru AGERPRES.

Întrucât usturoiul tine doar până când se taie porcii înainte de Crăciun. Emese Balazs comercializează usturoiul din culturile trecute la borcane mici, conservat după o reţetă din bătrâni.

Producătorii susţin că secretul unui usturoi de calitate este plantarea lui în lunile octombrie-noiembrie, pentru a prinde lunile de iarnă când primeşte mai multă umiditate din ploaie şi zăpadă, însă acest gen de cultură necesită o atenţie sporită.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole