Prisaca, de la poezie la afacere

stupif

Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai vechi şi mai frumoase meserii din lume. Nu vă alarmaţi. Este vorba despre apicultură. O meserie luată foarte în serios de Ilie Nistor, un apicultor cu ștate vechi în branşă care de 60 de ani încoace este “un bun prieten al albinelor”. Pasiunea pentru cele mai harnice insecte i-a fost insuflată de bunicul său.

Nistor şi-a perfecţionat metodele de creştere a albinelor și, în timp, a ridicat apicultura la rang de artă. Reporterii AGRO TV l-au vizitat la una dintre cele două stupine ale sale situată în acel moment în apropierea Bucureştiului. Asta pentru că apicultura este o meserie itinerantă…

În acest loc, Ilie Nistor are aproximativ 100 de stupid. Experiența l-a învățat că acesta este numărul optim de stupi pentru o prisaca. Toţi stupii săi au numere unice de înmatriculare, întrucât aceștia fac parte dintr-un program de finanţare europeană.

Pentru a ajunge la acest nivel, apicultorul se ocupă îndeaproape de fiecare familie de albine, învăţând, parcă, de la insectele sale ritmul nebun al vieţii.

Pe cât sunt de harnice, pe atât sunt de imprevizibile. Atunci când te înţeapă, albina îşi pierde viaţa deoarece nu îşi mai poate extrage acul din victimă.

Tot cotrobăind prin stup dăm şi de matcă sau regina, aşa cum am învăţat noi la grădiniţă. Aceasta este însemnată pe spate cu roşu. Culoarea reprezintă anul de naştere al insectei. Corespondenţa culoare-an este ţinută cu mare atenţie de domnul Nistor în carneţelul sau de apicultor.

O matcă de calitate trebuie atent selecţionata de apicultor. Criteriul principal este legat de numărul de ouă pe care aceasta le depune.

Un alt secret al apiculturii îl reprezintă modul în care orientăm stupii în funcţie de anotimp. Dacă în timpul verii albinele fac un efort susţinut pentru a ventila stupul, iarna acesta trebuie expus puţinelor raze de soare, iar un apicultor profesionist va şti în ambele situaţii ce este de făcut pentru a-şi proteja insectele.

În timpul sezonului în care se recoltează mierea albinele trăiesc între 35 şi 40 de zile. Dovada clară că că munca în exces poate ucide, venit din lumea necuvântătoarelor, ar spune unii.

Mult mai norocoase sunt suratele lor care au şansa să se nască toamna.

Acestea sunt doar câteva dintre secretele apicultorilor, pe care Ilie Nistor ni le-a dezvăluit, într-un moment de liniște, în stupină.

de Rareș Hăbeanu

Citește și

Comentariile sunt închise