PRECIZARI MADR REFERITOARE LA SPECULATIILE PRIVIND SCUMPIRI LA CARNEA DE PORC, PUI SI OUA

Referitor la apariția în spațiul public a unor informații cu privire la scumpirea cărnii de porc și a celei de pasăre, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face următoarele precizări:

  1. Referitor la prețul cărnii de pasăre și ouă:

În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creșteri nici pentru perioada următoare.

Deși ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, prețul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15 %. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creșteri de prețuri.

În comparație cu prețurile medii existente la nivelul UE, se poate constata că acestea sunt mai mici cu 22 % în cazul cărnii de pasăre. De asemenea, prețul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% față de media europeană.

PREȚUL OUĂLOR DE CONSUM LA POARTA FERMEI CONFORM OBSERVATORULUI PREȚURILOR UE

SăptămânaROMÂNIAMEDIA UE
2018(lei/ou)2019 (lei/ou)2019 (lei/ou)
10,540,330,39
130,370,300,37
140,380,290,37
150,360,280,37

PREȚUL LA CARNEA DE PASĂRE LA POARTA FERMEI CONFORM OBSERVATORULUI PREȚURILOR UE

SăptămânaROMÂNIAMEDIA UE
2018(lei/kg carcasă)2019 (lei/kg carcasă)2019 (lei/kg carcasă)
17,046,658,66
137,286,838,70
147,316,927,83
157,316,938,84

 

PREȚUL MEDIU EUROPEAN LA CARCASA DE PASĂRE

Anul 2019

LunaUMPreț mediu UEPreț mediu RO
IanuarieEuro/100 kg182,6140,23
FebruarieEuro/100 kg183,1139,6
MartieEuro/100 kg184,3143,9
AprilieEuro/100 kg188,4145,7

                    Sursa – Poultry Price Europa

PREȚUL MEDIU EUROPEAN LA OUĂ

Anul 2019

LunaUMPreț mediu UEPreț mediu RO
IanuarieEuro/100 kg128,9110,5
FebruarieEuro/100 kg126,2106,1
MartieEuro/100 kg127,4102,1
AprilieEuro/100 kg126,196,3

                    Sursa – Eggs Price Europa

  • Referitor la prețul cărnii de porc:

Prețurile la carnea de porc la nivel global au fost influențate de situația din China – principalul producător la nivel mondial, cu o producție de anuala de cca. 400 milioane capete, țară afectată puternic de virusul Pestei porcine africane.

Drept urmare, la nivel european, prețul la poarta fermei a avut o creștere de aproximativ 17 % în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în același interval, creșterea a fost de numai 8 %.

În țara noastră, prețul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018.

Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Carne de porc din România se remarcă faptul că, după o perioadă de scădere accentuată a prețului la carnea de porc, se înregistrează o revenire a acestuia, aflat și în acest moment sub cel european.

PREȚUL MEDIU LA CARNEA DE PORC ÎN VIU LA POARTA FERMEI ÎN ROMÂNIA

Anul 2019LunaUMPreț mediu
Ianuarielei/kg5,04
Februarielei/kg3,98
Martielei/kg4,63
Aprilielei/kg5,32

                              Sursa – Comisia de Clasificare a Carcaselor

PREȚUL MEDIU EUROPEAN LA CARCASA DE PORC

Anul 2019LunaUMPreț mediu UEPreț mediu RO
Ianuarieeuro/100 kg136,1135,7
FebruarieEuro/100 kg138,3108
Martieeuro/100 kg146,1127
AprilieEuro/100 kg163,8146

                    Sursa – Meat Market Observatory Pig

În ceea ce privește necesitatea dezvoltării sectorului de reproducție porc și pasăre, aceasta reprezintă o preocupare permanentă a Guvernului României, prin urmare,  Ordonanța de urgență nr. 1/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și Ordonanța de urgență nr. 2/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație şi de creștere în sectorul avicol se află în curs de finalizare în plenul Parlamentului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie trimise spre promulgare.

Citește și

Cmentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: