LIBER LA INFIINTAREA CENTRELOR DE COLECTARE A LAPTELUI IN ZONELE MONTANE

71

Legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană a fost promulgată.

Investiţiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării. Valoarea totală a Programului este de 60 milioane euro echivalent în lei la data accesării Programului şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Va reamintim ca Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană a trecut de votul Senatului la finele lunii februarie 2018 dar a fost reexaminat la cererea preşedintelui Iohannis.  Membrii Comisiei pentru agricultură au admis în parte cererea de reexaminare a legii şi au adoptat un raport de admitere a actului normativ cu un amendament, adoptat de Senat.

Ajutorul acordat fermierilor a fost stabilit la o valoare totală de 60 de milioane de euro, iar banii vor fi investiţi în crearea de centre de colectare a laptelui din zona montană.

Prin acest Program, se instituie o schemă de finanţare prin care fermierii/beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare a laptelui în zona montană. Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru: tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program; investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice; cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004 cu modificările şi completările ulterioare.

Finanţarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. AcceptCiteste mai mult