INSECTICIDE, FUNGICIDE SI BIOSTIMULATORI PENTRU AGRICULTURA ECOLOGICA

Locul important în sistemul „plante – apă – îngrășământ”  îl ocupa substanÈ›ele humice. Utilizarea lor în tehnologia de cultivare a legumelor permite creÈ™terea ratei de asimilare a nutrienÈ›ilor din îngrășăminte È™i din sol.
ÃŽn acest articol vom dezvolta produsul humic Lignohumate – un fertilizant humic complex, cu proprietăți anti-stress, imunomodulator, adeziv- unicul produs cu o super concentraÈ›ie de substanÈ›e biologic active de până la 900 g/kg.
Testele au arătat că utilizarea Lignohumatului în combinație cu tratamentele complexe extraradiculare duce la o creștere semnificativă a randamentului (15-20% în funcție de fundal și tehnologie) pe culturile vegetale cu diferite tehnologii de creștere. Există, de asemenea, o accelerare constantă (de la 3 la 12 zile) în dezvoltarea plantelor, cu o creștere a ponderii randamentului producției timpurii. Lignohumatul poate fi utilizat atât pentru tratarea semințelor, cât și pentru tratamentele foliare.
Ce face posibilă creșterea randamentului producției de legume?
1. Soiuri și hibrizi foarte productivi;
2. Utilizarea produselor eficiente de protecție a plantelor;
3. Irigarea prin picurare și nutriția îmbunătățită a plantelor;
4. Utilizarea substanțelor biologic active.
Acestea nu sunt toate căile posibile, dar unele principale. Vom pune accentual pe ultimele două aspecte, și anume pe utilizarea substanțelor biologic active și de reglementarea regimului de apă și nutrienți.
Nu este un secret că unul dintre factorii importanți pentru asigurarea unor randamente ridicate este prezența irigației, deoarece, în lipsa apei, este imposibilă asimilarea completă a elementelor nutriționale, respectiv, este imposibilă obținerea randamentelor ridicate și rentabilitatea producției.
Un loc important în sistemul „plante – apă – îngrășământ” este ocupat de substanÈ›ele humice. SubstanÈ›ele humice stimulează creÈ™terea È™i dezvoltarea plantelor È™i, atunci când sunt introduse prin „picătură”, cresc capacitatea de absorbÈ›ie a firelor de rădăcină; atunci când sunt aplicate foliar simplu sau în combinaÈ›ie cu produsele de protective a plantelor, intensifică procesele de fotosinteză È™i acumulare a substanÈ›elor de stocare, elimină stresul după aplicarea pesticidelor.
În prezent există o mare varietate de preparate humice. Lignohumatul este un preparat complex, îngrășământ humic, care posedă proprietățile unui agent antistres, imunomodulator, adeziv. Având unul dintre cele mai înalte niveluri de conținut de acid humic (până la 90%), produsul are un efect puternic asupra plantei, dezvăluind rezervele ascunse ale organismului vegetal și contribuind la creșterea productivității culturii. Lignohumatul poate fi utilizat atât pentru tratarea semințelor, cât și pentru tratamentele foliare (aplicarea în amestecuri complexe în rezervoare este deosebit de eficientă), pe care multe ferme de creștere a legumelor le fac de mult timp și în mod eficient. Datorită solubilității complete (balastlessness), Lignohumatul este utilizat în mod activ în sistemele de irigare prin picurare, atât în sol deschis cât și în sol protejat.
Testele de producție pe scară largă privind întroducerea Lignohumate-ului la un șir de de culturi de legume au demonstart următoarele rezultate:
– solutia diluata de lignohumat de potasiu (0,01%) a determinat germinarea mai rapida cu 2-6 zile, semintele tratate germinand dupa 5-6 zile, inregistrand simultan o rasarire mai uniforma, o crestere foarte mare a ratei de germinare (94,7%) cat si o crestere uniforma si rapida a plantulelor.  Lignohumatul imbunatateste foarte semnifivativ germinatia semintelor de legume preinmuiate timp de trei ore inainte de semanat in solutii cu concentratii reduse-0,01%. Preinmuierea semintelor cu solutii de humat de potasiu reduce timpul de germinare, imbunatateste rata de supravietuire a plantulelor si creste numarul de plante supravietuite dupa transplantare in solar;
– tratamentul cu Lignohumat al semintelor inainte de semanat si foliar in timpul vegetatiei determina aparitia mai rapida a florilor, cresterea  numarului de flori si mareste gradul de fertilitatea al florilor;
– Lignohumatul stimuleaza acumularea de clorofila in frunze si acumularea de substanta solubila in fructe, creÈ™te calitatea (clasa) legumelor, conÈ›inutul de zahăr în legume;
– Reduce acumularea de nitraÈ›i cu 40-50%, îmbunătățeÈ™te imunitatea plantelor, măreÈ™te stabiliatatea la boli de 1,5-2 ori;
 – Lignohumatul creste foarte semnificativ productia de fructe pe planta si productia totala de fructe pe unitatea de suprafata.
Astfel, menționăm că utilizarea Lignohumatului în combinație cu tratamente extraradiculare, duce la o creștere semnificativă a randamentului (15-20% în funcție de fundal și tehnologie) pe culturile de legume cu diferite tehnologii de cultivare. Există, de asemenea, o accelerare constantă în dezvoltarea plantelor cu o creștere a ponderii randamentului producției timpurii. O atenție deosebită trebuie acordată regimului nutritiv în procesul culturilor în creștere. Pe economie: raportul dintre profitul suplimentar primit și costurile suplimentare de depunere a Lignohumatului este 1: 15-35, adică 1 leu din costul Lignohumatului aduce între 15 și 35 de lei profit.
Utilizarea preparatului humic „Lignohumate” în sistemele de irigare prin picurare pentru cultivarea cartofilor È™i legumelor este foarte promițătoare, atât din punct de vedere biologic, cât È™i economic.
Recomandări practice de utilizare:
Cartof:
Tratament la sol :
– Soluri nisipoase cu humus<1% : 2 kg/ha lignohumat aplicat in solutie cu instalatia de stropit, imediat dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus 1-2% : 1 kg/ha lignohumat aplicat cu instalatia de stropit dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus ≥2% : se administreaza cate 200 g lignohumat de potasiu pentru 100 kg ingrasaminte administrate la fertilizarea de baza si la ferilizarile in vegetatie.
Tratamentul tuberculilor de samanta cu 500 g/t la 50-100 l de apă
Fertilizare foliară : – 50-150 g/ha la 300-500 l de apă, se fac 2-3 tratamente pe perioada de vegetaţie impreuna cu produse de protectie a plantelor
Morcov,  tomate, varză, sfeclă rosie, castraveţi, etc :
Tratament la sol :
– Soluri nisipoase cu humus<1% : 2 kg/ha lignohumat aplicat in solutie cu instalatia de stropit, imediat dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus 1-2% : 1 kg/ha lignohumat aplicat cu instalatia de stropit dupa administrarea ingrasamintelor
– Soluri cu humus ≥2% : se administreaza cate 200 g lignohumat de potasiu pentru 100 kg ingrasaminte administrate la fertilizarea de baza si la ferilizarile in vegetatie.
Umectarea seminţelor – soluţie 0,1 -0,5% timp de 10 -12 ore.
Udarea răsadurilor ÅŸi irigarea prin picături – soluÅ£ie 0,01-0,05%: 0.25-1 l/planta;
Tratamente foliare – soluţie 0,01 -0,05 % (se recomandă cel puţin 3-4 tratamente pe perioada de vegetaţie), singur sau in combinatie cu produse de protectie a plantelor si/sau fertilizanti foliari.

Topsem Cris va asteapta la targul anual de la Constanta Expoagroutil  (parcare mall Maritimo ) cu produse noi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole