INCHIDEREA FABRICILOR DE LAPTE A DUS LA REDUCEREA SEPTELULUI

0 94

Efectivele de porcine şi bovine ale României au scăzut cu circa o treime de la intrarea în UE până în prezent, singurul sector care a înflorit în această perioadă fiind sectorul ovin, care a crescut cu 15% în 11 ani, potrivit Eurostat.

În perioada 2007-2017, efectivul de bovine al României a pierdut 800.000 de capete, potrivit Eurostat, adică a scăzut de la 2,8 milioane la 2 milioane capete, o situaţie pe care fermierul Dimitrie Muscă din Arad o pune pe seama închiderii fabricilor de lactate.

„După ce s-au închis fabricile de lactate, spre exemplu La Dorna, oamenii nu au mai avut ce sa facă cu laptele. L-au dat prima dată la vecini, apoi la câini şi la porci, iar până la urmă au tăiat vacile. Toate aceste închideri sunt concertate. Vin străinii şi cumpără fabrici la noi, le închid şi pe urmă vând în România producţiile realizate în străinatate”, a spus Dimitrie Muscă, proprietarul Complexului Agroindustrial Curtici, care produce mezeluri, lactate şi produse de panificaţie în sistem integrat.

Nici sectorul creşterii porcinelor nu o duce mai bine. România avea la sfârşitul anului trecut 4,4 milioane capete de porci, cu 32% mai puţine animale faţă de anul 2007, potrivit sursei citate. Peste 2 milioane capete de porci a pierdut România în perioada 2007-2017.

„A fost o perioadă când preţul cărnii de porc era foarte mic, prin 2015-2016, iar producătorii nu au mai populat fermele. Este posibil să fi scăzut şi efectivele din rândul populaţiei, pentru că oamenii nu mai cresc porci. Oricum, în ultima perioadă, în România s-au făcut investiţii şi au început să se construiască ferme de scroafe, maternităţi, deci începem să ne revenim încet”, a declarat penru ZF Cătalin Ene, administratorul Macro Suin, un complex de creştere a porcinelor cu afaceri de 10 mil. euro din judeţul Argeş. (zf.ro)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata