În Lucăceşti peste 50% a fost recoltat porumbul de pe suprafaţa cultivată

       Seceta persistentă care a grăbit coacerea porumbului precum şi faptul că lucăcenii sunt oameni harnici a făcut ca majoritatea fermierilor să înceapă recoltatul porumbului. Unii dintre ei au terenuri cultivate cu porumb „Peste râu”, adică peste Someş şi au fost primii care au mers la cules, deoarece trebuie să treacă cu bacul râul Someş şi se tem de înrăutăţirea vremii, să nu se defecteze podul plutitor şi astfel să le rămână porumbul nerecoltat.

Se recoltează atât manual cât şi mecanic, domnul Buciuman Sorin având în acest sens un utilaj nou-nouţ care scuteşte lumea de multă muncă şi sudoare în plus.
       Din discuţiile avute cu unii dintre fermierii locali am aflat că seceta le-a înjumătăţit producţia de porumb şi se arătau dezamăgiţi de suma mică oferită de Ministerul Agriculturii (n.n. 100 lei pe hectar) ca despăgubire, ţinând cont de sumele investite în primăvară la înfiinţarea culturii.   Într-o discuţie avută cu baciul Dragoş Aurel, de 84 de ani, fost brigadier de câmp, am aflat că producţia din acest an este undeva la 3,4 tone de porumb la hectar. Este bine şi aşa decât mai slabă, aşa cum se întâmplă în multe sate din sudul ţării unde seceta a făcut ravagii iar oamenii au fost şi sunt nevoiţi să-şi vândă animalele din lipsă de furaje iar micii fermieri au dat faliment pe capete. Seceta şi-a pus amprenta şi asupra producţiilor de cartofi şi legume, Lucăceştiul fiind un sat renumit în privinţa legumicultorilor ei pricepuţi. Aşa se explică şi preţurile existente în momentul de faţă în pieţele maramureşene şi România, adică destul de pipărate raportate la puterea de cumpărare a orăşeanului simplu.
Cristian LAURENŢIU

Citește și

Comentariile sunt închise